Някои казват, че това са дребни случаи, но за прокуратурата са приоритет, заяви Иван Гешев

Възстановени са парите на двамата измамени възрастни мъже в София. Това е станало по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, в присъствието на административния ръководител на СРП Невена Зартова и директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

За случите ви разказахме в Новините на NOVA. Преди дни 89-годишен мъж се раздели с 400 лв. от пенсията си след среща с мним служител на пощенския клон.

Рецидивистът, обрал пенсионер в София, задигнал парите и на друг мъж

При вторият случай измаменият е 83-годишен мъж.

 Извършителят се оказа един и същ. И в двата случая се представял са служител на Пощите.

„Някои казват, че това са дребни случаи, които нямат значение. И така е от много години. За Прокуратурата обаче са и ще бъдат приоритет. И промяната вече се вижда. Браво на колегите от СРП и СДВР”, написа главният прокурор Иван Гешев в „Туитър”.

Обраха пенсионер, минути след като взел пенсията си (ВИДЕО)

 

Рецидивистът с дълго криминално минало остава за постоянно зад решетките, реши Софийският районен съд.

Според обвинението, мъжът е откраднал общо 700 лева, като се представя за служител на пощенски клон.

Според съда, ако обвиненият излезе на свобода има голяма вероятност да извърши престъпление. Освен това магистратите не пренебрегнаха многобройните му осъждания основно за измами. Двете престъпления, за които Александър Митев отговаря, са били извършени в рамките само на час.  

60-годишният Александър Митев беше доведен в съда с белезници. Представи се за безработен, който живее със семейството в столичния квартал „Филиповци”. Не каза обаче и дума за измамите, скри си и лицето.

По данни на разследването Митев измамил двамата пенсионери по една и съща схема, след като си взели пенсиите от поща в кв. „Гео Милев”.

„Обвиняемият се е представил за служител на пощата. Обяснил е на пострадалия, че от клона, където е получил пенсията си, са му изплатили 50 лева по-малко, като е поискал да преброи тази сума, за да се увери в това”, обясни районният прокурор Невена Зартова.

След това върнал парите на мъжа, но задържал 300 за себе си. Час по-късно с 400 лева се разделил и Иван Дечев. Случката е заснета от камери.

„Сам по себе си този случай ни извади извън кожа, защото такъв тип измами представляват посегателство върху достойнството на един възрастен човек, който би трябвало да получи уважение от обществото”, коментира Георги Хаджиев, директор на СДВР.

От полицията за пореден път призоваха възрастните хора да бъдат внимателни, когато случайни хора им искат пари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.