Това е най-голямата злоупотреба в историята на ЧЕЗ

ЧЕЗ разкри най-мащабната кражба на електроенергия в своята история. Злоупотребата е разкрита на 12 декември, съобщават от дружеството. Екипи на ЧЕЗ и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Хераково, общ. Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

„На час потреблението на обекта е било колкото 4-5 домакинства плащат месечно. По измерения товар в момента на проверката, за денонощие от обекта са се черпели по 40 хил. киловатчаса от обекта”, заяви Филип Йорданов - ръководител екип "Нетехнически загуби", ЧЕЗ – Електроразпределение.

Кражба и денонощно разхищение на вода в Бургас

При влизане в сградата служителите на ЧЕЗ и МВР се натъкнали на множество компютри, чрез които се копаела крипотвалута. За генерирането й било нужно огромно количество ток, което довело и до незаконното присъединяване към мрежата.

„Малко над 500 са така наречените "устройства" за копаене на криптовалута. Към този момент нямаме задържани лица”, заяви Пламен Петков - районен прокурор на Сливница.

Сградата е собственост на търговско дружество, сочи разследването.  Собственичката Мария Шахин обясни за NOVA, че  в него смятали да развиват бизнес с етерични масла. Кризата обаче ги принудила да потърсят фирма, чрез която да го отдадат под наем.

“Преди няколко месеца, през септември го отдадохме на съвсем нови хора. Виждали сме ги два пъти. Те са фирма "Де лукс интернешънъл”. Казаха ни, че ще правят добавки за някакви горива - стиснахме си ръцете, съвсем нормални хора изглеждаха”, заяви за NOVA Mария Шахин,  собственик на имота.

Тя  твърди още, че са прехвърлили партидите на електро и водомера на наемателите. Досега проблем с тях са нямали. А служители в съседните халета казват, че там работници не са виждали.

Краденият ток в Кюстендил е за повече от 2,5 млн. лева (ВИДЕО+СНИМКИ)

Екипите на ЧЕЗ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. На този етап са повдигнати две обвинения - за незаконно присъединяване към електрическата мрежа и за кражба на ток.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща