Вече има двама задържани

Ток за повече от 2 и половина милиона лева е откраднала тайната ферма за криптовалута в Кюстендил. Това разкри прокуратурата в града.  Крадената енергия се равнява на потреблението на целия град за един месец.

Три са сградите, които са били използвани за ферми за добиване на криптовалута. Едната от тях в продължение на година и половина двамата мъже, които са ползвали помещенията под наем, са добивали криптовалута, използвайки електроенергия без да я плащат. В момента прокуратурата прави всичко възможно, за да събере доказателства и да повдигне обвинения на двамата мъже, те се намират на свобода, след като им изтече 24-часовата полицейска мярка за задържане. 

Компютрите за криптовалутата са били разположени в привидно изоставени постройки в Кюстендил и пограничното село Ваксево. Те са били незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ. Година и половина никой не е разбрал, че те източват огромно количество електроенергия, без да се плаща. „По предварителни данни стойността на отнетата енергия е над два милиона и половина, което грубо казано се равнява на консумацията на електрическа енергия от целия град в един месец в летния период”, обясни  Ивайло Илиев, районен прокурор на Кюстендил. 

 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Т. нар. „копачки за криптовалута” представляват компютърни конфигурации, които правят изчисления и консумират голямо количество ток.  Такава ферма била изградена и в тихото погранично селце Ваксево. Хората забелязвали странни движение в селото, но само гадаели какво се случва зад оградата на старата консервна фабрика. „То сигурно е една стая, която непрекъснато бръмчи, нали имат охлаждане. От две години са. Е да, вечер като няма други шумове, се чува бръмченето. Ясно е за какво става дума. В ЧЕЗ някой е спал”, коментира Чавдар Лефтов.

БЕЗ АНАЛОГ: Откраднаха ток, колкото потреблението на цял град

От електроразпределителното дружество заявиха, че до този момент не са ставали жертва на толкова крупна кражба. „Това е най-мащабната кражба, която установяваме. Самите неправомерни присъединения са били извършени към електроразпределителна мрежа ниско и средно напрежение, говорим за много голям мащаб. „Не сме пристъпили още към повдигане на обвинение, по принцип досъдебното производство е образувано за неправомерно присъединяване към мрежата и за кражба на електрическа енергия, която след като установим точната стойност, най-вероятно ще бъде в особено големи размери. 

Двамата задържани мъже са от София и в момента са на свобода. Единият е с чисто криминално минало, другият е замесен в престъпления с платежни инструменти.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.