Вече може да се преминава по въздух, вода и с влаковете под Ламанша

Франция отвори границата си с Великобритания. Вече може да се преминава по въздух, вода и с влаковете под Ламанша.  Първият автомобил, напуснал ферибота "Кот де Фландр"  във френския пристанищен град Кале в 03.30 ч., беше микробус. На борда имаше и няколко товарни ремаркета. След това десетина туристически автомобила бяха стоварени от "Спирит ъв Франс", съобщи пристанищен източник. Според пристанищната управа трафикът към Франция ще започне да става по-интензивен към обяд, съобщава БТА.

Още страни затвориха границите си заради новия щам

С приоритет се допускат френски граждани, британци с постоянно жителство във Франция или шофьори на камиони. Всички те трябва да имат отрицателен тест за коронавирус и за новия му вариант, разпространяващ се във Великобритания, заради който Париж спря в неделя трафика в посока Франция, който да е направен в последните 72 часа.

Още държави спират полетите от Великобритания

Тази блокада увеличи задръстванията около Дувър, където се събраха около 3000 тира. Съответно много френски транспортни фирми за превози от и към Великобритания решиха да спрат доставките. Тази нощ обаче на френска земя пристигнаха много камиони, посочва АФП.
С фериботите пристигнаха освен шофьорите и  туристи и други граждани на Франция, както и на различни страни от ЕС, които две денонощия нямаха възможност да напуснат Великобритания. Не се знае обаче дали те ще могат да се придвижат до страните, които не са подновили транспортните връзки с острова, предаде ТАСС, като се позова на радио "Франс енфо".

Арести след блокада на пътя за ферибота в Дувър (ВИДЕО)

Британската армия помага за установяването на нови места за тестване на граничните пунктове. Въпреки облекчаването на блокадата, преминаването от Острова на континента става трудно и бавно, заради натрупалите се големи опашки. Там се правят бързи тестове, които дават резултат за около 30 минути.

В КАПАН: Десетки българи са блокирани край Дувър, сред тях са поне 8 бебета

„Започваме да изграждаме пунктовете, но препоръчвам на хората да не отиват на границата, преди да са сигурни каква е ситуацията”, заяви министърът на транспорта на Великобритания Грант Шапс.

„Изчакайте повече информация, вместо да се събирате на място. Също така имайте предвид, че ако искате да се върнете, ще има тестове и от френска страна”, допълни той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.