Земетресението е било усетено и в Загреб

Страх и ужас след разрушителните земетресения в Хърватия. Стотици жители на градовете Петриня и Сисак напускат домовете си. В последните дни земята там се люлее на всеки 15 минути. А тази сутрин сеизмолозите отчетоха нов трус с магнитуд от 4, 7 по Рихтер.

Пет дни след земетресението, което на практика разруши Петриня, земята не е спирала да се люлее, разказва ни българката Катя Койчева. И тази  сутрин трус е събудил жителите на Загреб.

„По-скоро дълго беше разлюляването, а не беше толкова силно. Поне 15 секунди се усещаше. Това е дълго, когато се люлее нещо под теб”, споделя Катя за преживяното.

Поредно земетресение в Хърватия

Много хора са приготвили неща от първа необходимост и са готови във всеки момент да напуснат домовете си, казва още тя: „Страхуват се, особено по-възрастните хора, които са преживели и войната и са имали някакво друго природно бедствие и които по друга причина са загубили много от живота, те са най-уязвими мога да кажа и чувам, че много хора спят с приспивателни вече месеци наред”.

Паниката кара хората да се отбелязват като оцелели в социалните мрежи след всяко земетресение. Много са изтеглили апликация за сеизмичната активност и постоянно я следят. Хуманитарна помощ идва отвсякъде. „Казват вече официално: „Хора, не носете храна, нужни са само кемпери”, заяви Катя.

Над 350 земетресения в Хърватия от 28 декември насам

Дрехи и храна има твърде много. Сега най-спешни са строителните материали, тъй като много покриви са покрити с найлони. Керемиди се носят от други краища на страната. Катя знае, че България също е изпратила помощ. Не знае къде е в момента, защото всичко се разпределя бързо, според нуждите.

„От цяла Хърватия са дошли кранове, и от Словения - дойдоха, да махнат комините, които се оказаха още при последното земетресение, най-големият проблем. Защото при падането си нанасят най-голяма щета на самите покриви”, твърди Катя.

На този етап няма данни за пострадали българи. Посолството ни в Загреб е готово да съдейства на всички наши сънародници при нужда.

Мощно земетресение в Хърватия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Силно земетресение разлюля Хърватия (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА МОЩНИЯ ТРУС ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.