Родители все по-често питат кога учениците от 5 до 12 клас ще се върнат в час

Докато очакваме официалните данни на образователното министерство за готовността на учителите да се ваксинират, в последните дни в училищата в Благоевград рязко усещат повишен интерес от учениците към присъствената форма на обучение.

„Директори и учители споделят, че имат отправени питания от множество родители и учители кога всички деца ще се върнат в час”, заяви Ивайло Златанов, директор на Регионален инспекторат по образование – Благоевград.

„Трябва ясно здравните власти да се произнесат доколко това е безопасно. Доколкото разбрах другата седмица ще ни ваксинират. Ако това се случи, не мисля, че ще е проблем всички деца да се върнат в училище”, коментира Марин Митов, директор на НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" – Благоевград.

Колко са учителите изявили желание да се ваксинират

Около 20 процента са заетите в образователната сфера в Благоевград, които са заявили желание да бъдат ваксинирани.

„Лично моето мнение е, че процентът е нисък, но си мисля, че на фона на една допълнителна разяснителна кампания,  този процент може да бъде завишен”, каза Златанов

В Националната хуманитарна гимназия процентът на желаещите да се ваксинират е същият като за областта.

Всички училища са готови да посрещнат по-големите ученици. Седмо училище е сред тези, които разполагат с UV лампи. Всички класни стаи имат подобен уред.

В училището ползват и озонатори. Дезинфекция се прави три пъти дневно, а всяка сутрин се мери температурата на всички пристигащи деца.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.