Той се превръща в първия президент в историята на САЩ подложен на две такива процедури

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Така той се превръща в първия президент в историята на САЩ, който ще бъде подложен на втора такава процедура - обвинен в престъпления от Конгреса.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Предложението беше подкрепено с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета. Идеята подкрепиха и десет негови съпартийци.

Щурмът на Капитолия в снимки (ГАЛЕРИЯ)

Гласуването продължава, но инициативата вече събра достатъчно гласове. 

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи забрана да заема държавни постове.

Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил.

Щетите в Капитолия след щурма (ГАЛЕРИЯ)

Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Първият опит за отстраняване на републиканеца беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.

Малко след като стана ясен резултатът от вота, Тръмп пусна обръщение. Той изобщо не спомена импийчмънта и вместо за Републиканската партия, говореше за "своето движение".

„Насилието и вандализмът нямат никакво място в нашата страна и нашето движение. Саморазправата на тълпата е обратното на това, в което вярвам. Обратното на това, което представлява нашето движение”, каза той.

Повече за щурма на Капитолия четете тук:

ТРЪМП ОФЛАЙН: Тwitter заключи акаунта на американския президент (СНИМКИ)

Четири жертви при размириците в Капитолия, открити са две бомби

ДЕНОНОЩЕН ПОСТ: Войници остават в Капитолия, за да обезпечат дебатите (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.