Празникът се нарича Банго Васил или Василица

Днес е Банго Васил - Нова година, наричан още Василица, най-големият празник на ромите.

Традиционно той продължава три дни – от 13 до 15 януари. 14 януари обаче е най-важният ден. Тогава от най-голямо значение е първият гост в къщата.

„Темата на NOVA“: „Джелем, джелем“

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи за здраве, благополучие, късмет и плодородие.

 

„Това е семеен празник, който събира цялото семейство и отдаваме почит на най-възрастния”, каза Методи Петков.

Традицията повелява масата да е отрупана. „Първо започваме от курбана - петел. На други места е пуйка или патка. Има баница, плодове, пита, баклава. Всичко е за здраве. Във всяко едно от тези ястия има късмет - за здраве”, обясни още Петков.

В плевенското село Буковлък спазват всички ритуали около ромската Нова година.  Един от най-харатерните ромски гласове днес пристигна в селото, за да поздрави ромте там.

"Ще поздравя всички наши братя роми. Аз не съм крила, че съм от циганките, които не знаят цигански. Затова си имаме бългасрки, на който мога да кажа честит празник на всички роми по целия свят. Бъдете живи и здрави, благословени и дано ни чака страотна година", каза  певицата Роксана.

Репортери: Георги Манев, Мартин Георгиев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.