Конфликтна точка е бил яз. "Земен", имаше свличане на въздушни откоси е бил изпуснат контролирано

При язовирите "Маслово" и "Бистрица" край Костинброд няма промени. Конфликтна точка беше яз. "Земен", имаше свличане на въздушни откоси, беше изпуснат контролирано. Това съобщи от парламентарната трибуна по време на заседанието на НС, предавано на живо по NOVA NEWS, министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите му от яз. "Амбарица" е започнало преливане, защото тръбата на основния изпускател може да бъде затлачена. Оказало се е, че основният изпускател е запушен заради свличане на земни маси. 

Лъчезар Борисов: Икономиката не е била в “нокдаун”

При яз. "Зорница" край Ямбол ситуацията е подобна. Осъществено е изпускане чрез преливник, заради възможно опасно преливане, чрез него опасността е преодоляна. Разширен е и преливникът. 

Лъчезар Борисов уточни, че при нито един от вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири и не е имало проблем. 

Двеста души работят в дъщерното на Държавната консолидационна компания дружество - "Монтажи" ЕАД, което е изпълнител на спешните ремонти на язовири. То е със 70-годишна история и е участвало в изграждането на всички обекти в страната и чужбина, сред които разширението на столичното метро. Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов в отговор на депутатски въпрос. 

"Монтажи" на някои обекти в страната използва и наета техника, което е по-изгодно спрямо транспортните разходи за превозване на големи и тежки багери, обясни министърът.

Завършени напълно към момента и предадени са пет язовира, а други, които напълно са завършени и в момента документацията им се предава, са 30.

Това каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов в отговор на депутат. Той участва в парламентарно изслушване по искане на ПГ ГЕРБ във връзка с влошената метеорологична обстановка в страната.

Язовирите, по които са изпълнени ремонтно-възстановителните дейности, се намират на територията на над 40 общини.

Министърът напомни, че по данни на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ в страна има 6844 язовира. Определените за ремонт с решение на МС са 416, от тях 62 са държавни и са дадени за управление и стопанисване на други институции, 29 съоръжения са отдадени на концесия. За 20 язовира са получени становища от общините, че са ги привели в добро експлоатационно състояние и не се нуждаят от ремонт. Остават 305 язовира, по които Държавната консолидационна компания /ДКК/ има съответните ангажименти, каза министърът.

Той обясни, че стартирането на ремонтите по някои от язовирите се бави, защото общините стопират процеса, защото по закон, ако те не ги прехвърлят на държавата, остават общинска собственост, като ДКК следва да фактурира тези средства към общините.

Към 13 януари ДКК е възложила на дъщерното си дружество "Монтажи" ЕАД обследването, проектирането и изпълнението на ремонтите на 208 язовира.

По данни към същата дата са одобрени от експертен съвет проекти за 159 язовира, като стойността на ремонтите е 386,7 млн. лева, а на проектирането им - 12,5 млн. лева. От тях 101 съоръжения са с открити строителни площадки, като парите за ремонтите на тези язовири са 243,16 млн. лева, а за проектирането им - 7,88 млн. лева.

"На 70 броя язовири от горепосочените в момента са площадките", каза министърът. Той съобщи, че са останали 58 язовира, за които не е открита строителна площадка, но са приключили процедурите по одобрение от експертния съвет. Други 26 язовира с в процес на проектиране.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.