Жертвите по света вече надхвърлиха 2 милиона души

В Европа се разпространява петиция с призив за пълен локдаун заради разпространението на COVID-19. Жертвите по света вече надхвърлиха 2 милиона души.

Във Франция влиза в сила вечерен час, смъртните случаи надхвърлиха 70 хиляди

През изминалата седмица Великобритания постави нов черен рекорд на починали от коронавриус. Затова от понеделник Обединеното кралство се готви да засили граничния контрол и да затвори всички така наречени „ пътни коридори”, за да се защити от всички непознати нови щамове на COVID-19.

Във Франция влезе в сила новият вечерен час.  Всички трябва да се приберат в 18 часа и нямат право да излизат до 6 сутринта. Досегашната мярка беше с начален час 20. Целта на по-дългия вечерен час е да не се позволи нов пик на коронавируса.

Властите във Франция се опасяват най-вече от мутацията, открита в съседна Англия, която се предава по-лесно. Броят на новозаразените във Франция е около 20 хиляди на ден. Все още обаче има значителен ръст на хоспитализираните и хората в интензивни отделения. В страната има 70 хиляди починали от COVID-19, което я поставя на 7-мо място в света.

 

 

Междувременно Австрия въведе задължителна онлайн регистрация преди влизане в страната. Там тече и масово тестване на населението.

А в Гърция ваксинираните ще получават по-лесен достъп до морето през лятото. Сертификатът вероятно няма да е задължителен, но с него няма да се изискват тестове за COVID-19.

Над 250 случая на британския вариант на COVID-19 в Дания и първи заразен с южноафриканския

Испанските власти обсъждат въвеждането на тотален локдаун. Причината е натисът върху болниците заради големия брой новозаразени с коронавирус в страната.

Нови ограничения въвждат от днес в няколко области на Испания. В Андалусия, където се намирам в момента се въвежда полицейски час от 20 вечерта до 6 сутринта. 

Никой няма право да излиза без уважителна причина. Ресторантите тук затварят в 18 часа. Това е и новият час на затваряне на магазините, които не са от първа необходимост. Тези за хранителни стоки трябва да преустановят работа в 20 часа. 

Учениците обаче продължават да посещават училище. 

Темата за готвения тотален локдаун скара властите на регионално и национално ниво. Правителството не иска да налага повече ограничения, защото бюджетът не може да издържи да подпомага затворени сектори. 

Великобритания въведе нови мерки срещу разпространението на COVID-19

От друга страна здравната система в отделни райони е претоварена и това кара местните власти да налагат локални по-строги ограничения. 

Тук хората са свикнали да живеят с мерките и да носят маска на открито. Те не се притесняват да посещават ресторанти и кафенета, особено сега, когато температурите през деня са около 18 градуса, а времето е идеално за разходка на открито. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.