Той не е бил забелязан от властите

Мъж е живял месеци наред на летище „О'Хеър“ в американския град Чикаго. Пътникът се страхувал да лети заради коронавируса и от октомври никой не е разбрал, че той е превърнал охранявания периметър на летището в свой дом.

Мъжът, идентифициран само като Сингх, пристигнал на летището на 19 октомври с полет от Лос Анджелис. Оттогава той е живял в зоната за сигурност, без да бъде забелязан от властите.

БЛОКИРАНИ НА ЛЕТИЩЕТО: Грешка едва не остави десетки българи в Единбург

„Това е огромно нарушение, особено след като бяха похарчени милиарди долари за авиационната сигурност в последните 20 години”, казва Майкъл Мастърс от организацията „Сигурно общество".

Прокуратурата обясни, че в събота двама служители по сигурността приближили Сингх и поискали да видят документите му. Той свалил маската си и им показал бадж от аерогарата, който висял на врата му.  Не него пишело, че е ръководител операции на летището. Оказало се, че въпросният пропуск е изчезнал още на 26 октомври. Служителите се обадили на полицията, а незаконният жител на аерогарата е задържан.

„Истината е, че това не трябва да се случва. Има администрация на летището, различни нива на безопасност и сигурност. Тези мъже и жени обаче са малко. Те не са обучени достатъчно и нямат оборудване, за да вършат добре работата си. Много е важно да не подценяваме тези фактори”, коментира Майкъл Мастърс.

Мъж се опита да пътува на крилото на самолет (ВИДЕО)

По време на пандемията броят на пътниците на летището в Чикаго е спаднал с 60-70%. Терминалите са почти пусти.

Полицията обяви, че пътникът, който е живял три месеца на летището, не е представлявал опасност за сигурността нито zа останалите пасажери, нито за самолетите. Той няма криминално досие и завършва магистратура. Въпреки това, съдията отхвърли иска на нарушителя да му бъде позволено да се прибере в Южна Калифорния и засега го остави в ареста.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.