Шотландските власти изискали PCR тест в последния момент

Десетки българи бяха блокирани на летището в Eдинбург. Причината се оказа  недоразумение от страна на авиокомпанията, свързано с  условията за пътуване  между Шотландия и България. От фирмата  поискали отрицателни PCR тестове, за да качат пътниците на борда, а нито един от тях нямал такъв.

До напрежението на летището в Единбург се стигнало вчера следобед. Наши сънародници купили билети за София, но на аерогарата им поискали и отрицателни PCR тестове.  Изискване, което за България влиза в сила едва от петък, 1 януари. Георги Славчев също се оказал блокиран на терминала. “Отидохме да чекираме багажите си и ни съобщиха, че пътници без тест за коронавирус няма да бъдат качвани”, разказва той.

КОЛЕДАТА ВЪЗМОЖНА: Българи от цял свят с пожелания за Коледа (ВИДЕО)

Оказва се, че част от пътуващите все пак получили  SMS с информация  от авиокомпанията за задължителните тестове. „Десет души имаха такива съобщения, останалите 120 нямахме информация по никакъв начин”, посочва Георги.

Пътниците са пренасочени към кабинки за бързи тестове. За да излезе резултатът обаче, са нужни 5 часа, а до полета оставали само 2. „Много хора започнаха да се изнервят, да викат, да крещят, съответно дойдоха и органите на реда”, заяви той.

Георги успява да се свърже с посолството ни в Лондон. От там веднага се намесили и всички пътници в крайна сметка били допуснати на борда. „Имаше жени и деца, имаше хора, които дори нямаше къде да останат да спят там, ако полетът просто беше блокиран. Имаше хора, които пътуват 300 км с автобуси до Единбург и нямаше къде да отидат”, посочва Георги.

Стотици българи успяха да се приберат у дома от Англия

От Външното ни министерство съобщиха за NOVA, че причината българските граждани да не бъдат допуснати е недоразумение. Към момента няма данни за други подобни случаи. 

Припомняме, че от 24 декември пристигащитe в България от Обединено кралство се поставят под карантина. На пристигащите с въздушен транспорт  се прави бърз антигенен тест за COVID-19 на летището у нас. При отрицателен резултат се издава заповед за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат за  срок от 14 дни. От 1 януари 2021 г. условията се променят. Така при пристигането си у нас пътуващите от Обединеното кралство ще трябва да представят документ за отрицателен PCR, проведен до 72 часа преди влизането в България. При представянето на такъв документ, те не подлежат на задължителна карантина.

УСЛОВИЯ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

0т 24 декември до 31 декември

- Бърз тест при пристигане на летището у нас

- 10-дневна карантина  при отрицателен резултат

- 14-дневна карантина при положителен резултат

УСЛОВИЯ ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО

От 1 януари 2021 г.

- Изискване за PCR тест до 72 часа преди пътуването.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си