Тя може да достигне височина от 500 километра

Иранската държавна телевизия излъчи изстрелването на най-новата ракета носител на Иран за извеждане на спътници в околоземната орбита. Според медията ракетата може да достигне височина от 500 километра, предаде Асошиейтед прес.

Кадрите показват ракетата, която лети с течно и твърдо гориво, да излита на дневна светлина от място, което както изглежда е пустиня. В съобщението не се посочва кога е било изстрелването.
Ракетата, която е наречена "Зулджана" по името на коня на имам Хюсеин, внука на пророка Мохамед, не е извела спътник в орбита. Държавната телевизия посочи, че ракетата може да транспортира 220-килограмов спътник. Тя допълва, че "Зулджана" е тристепенна; първата и втората степен използват твърдо гориво, а третата - течно.

Иран преди е използвал различни ракети носители на спътници с течно гориво, за да извежда в орбита по-малки устройства. Миналата година Корпусът на гвардейците на Ислямската република заяви, че е използвал ракета носител "Касед" ("Пратеник"), за да изведе в космоса спътника "Нур".
Иран често съгласува изстрелванията си с национални празници. Този месец страната отбелязва 42 години от Ислямската революция.

SpaceX изстреля ракета носител с турски комуникационен спътник (ВИДЕО)

Иран казва, че спътниковата му програма, както и ядрената му програма са изцяло за граждански и научни цели. САЩ и западните страни отдавна гледат с подозрение на иранската ракетна програма, защото същата технология може да се използва и за разработване на ракети с голям обсег.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА