Джо Димео пострадал тежко при катастрофа преди години

Лекари трансплантираха едновременно лице и две ръце на тежко пострадал мъж. Не дълго след операцията той вече има усещания в новите си крайници. Революционното постижение е едва третият такъв опит в света. Сега, две години след инцидента, който е променил живота му, 22-годишният Джо Димео отново се учи да се усмихва. Мъжът все още се опитва да свикне с новите си ръце и лице, които има от по-малко от шест месеца.

„Свикнах с пораженията, но никога не се предадох, никога не загубих надежда. И дори когато дойде пандемията, пак не загубих надежда. Просто трябва да понесеш удара, когато животът ти го нанесе. Трябва да продължиш”, каза Джо.

МЕДИЦИНСКО ЧУДО: Успешно трансплантираха две ръце на мъж

Мъжът се прибирал от нощна смяна през юли 2018 г., когато колата му се блъска в друг автомобил, преобръща се и се запалва. Той получава изгаряния трета степен на 80% от тялото си и е късметлия, че въобще е останал жив, благодарение на случайно минаващ човек, който го вади от огъня. Прекарва 4 месеца в отделението по изгаряния в болница в Ню Джърси в изкуствена кома и претърпява 20 операции. За него разбира д-р Едуардо Родригез, който е завеждаш отделението по пластична хирургия в друга американска болница. 

„Искахме да направим операция, от която не само ще изглежда по-добре, но и ще може да си служи с ръцете си. И двете му ръце бяха пострадали лошо, така че се наложи ампутация и присаждане на нови”, поясни докторът.

УНИКАЛНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ: Присадиха рамене и ръце за първи път в света

Лекарят се гордее, че почти 6 месеца след тази уникална операция, пациентът се справя изключително добре и се възстановява с изумителна скорост.

„Усещанията ми се връщат много бързо, дори мога да усетя средните стави на пръстите си. А до преди това нямах никакви усещания. Лицето ми се оправя също толкова бързо, мога да почувствам  докосване”, сподели Джо.

Операцията е извършена от екип от повече от 140 лекари и медицински сестри и е продължила 23 часа. Ди Мео все още е на рехабилитация, която продължава по 5 часа всеки ден.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Трансплантираха успешно органи от пациент, прекарал COVID-19

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.