К2 беше единственият от 14-те осемхилядници, който не беше изкачван през зимата

Защо К2 е считан за най-опасното място за алпинистите? Това е вторият най-висок връх на планетата, след Еверест – 8611 метра. Намира се в планината Каракорум. Първото му изкачване е през 1954 година.

Откриха тялото на Атанас Скатов

К2 беше единственият от 14-те осемхилядници, който не беше изкачван през зимата. Това се случи този януари, когато Нирмал Пурджа, заедно с други 9 алпинисти успя да се качи на най-високата му точка. По това време в базовия лагер беше и Атанас Скатов.

През годините е имало много опити за български изкачвания. Само двама са го направили успешно  – Боян Петров през 2014 г. и адвокат Стефан Стефанов през 2019 г. 86 са загиналите алпинисти, опитващи се да стъпят на К2. Върхът вече взе една жертва тази година – испанският алпинист Сержи Минготе загина, след подхлъзване при опит да се върне в лагер 3.

КАДРИ ОТ ДРОН: Смъртоносният К2, който отнема живота на всеки четвърти катерач (ВИДЕО)

Атанас Скатов става поредният българин, изгубил живота си на осемхилядник. Преди почти 37 години цяла България се надява Христо Проданов да успее да се спаси в подножението на Еверест. На 20 април 1984 г. той става първият ни сънародник, стъпил на най-високата точка на планетата. Сам и без кислород. Тръгва да слиза от върха около 18,30 часа, но никога не стига до лагера.

В търсене на Проданов Людмил Янков преодолява рекордно бързо огромна височина в опит да му помогне. Намира единствено раницата му.

20 години по-късно Еверест взима завинаги втори българин – Христо Христов. Той е част от втората ни национална експедиция. Потвърдено е, че е успял да стъпи на върха, но загива слизайки. Тогава изчезва и племенницата на Христо Проданов – Мариана Масларова, която се катери в състава на руско-бразилска експедиция.

През май 2018 г. най-успешният български алпинист Боян Петров загива на Шиша Пангма. Той остава алпинистът с най-много качени осемхилядници и то без помощта на кислород - 10. Издирването му е едно от най-мащабните в историята на алпинизма, но завършва без резултат.

Алпинистът, който пръв качи Еверест през зимата (ВИДЕО)

Година по-късно на слизане от Лхотце загива Иван Томов. Той получава мозъчен оток, но въпреки усилията на други алпинисти издъхва на слизане под лагер 4. Въпреки поредната загуба един от доайените на родния алпинизъм Дойчин Василев е категоричен – смелите няма да свършат.

„Всеки си определя мотивацията сам. В общи линии неизвестността, евентуалните трудности, бих ли могъл да преодолея тези трудности, човъркат любопитството на човек и той тръгва“, казва той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.