Ген. Мутафчийски призова директорите на частни болници "да затегнат редиците"

"И в момента сме готови за нова вълна. Смятам, че екипите на всяка болница трябва да са в готовност за превключване на интензивен режим на работа. При нас COVID отделението работи, нищо, че от 20 дни нямаме нито един пациент. Готовността е нещо много важно и тя винаги присъства в работата на всяка болница”, обясни директорът на частна болница д-р Димитър Гугутков в ефира на „Събуди се”.

Здравните власти прогнозират нов пик до три седмици (ВИДЕО)

Здравните власти у нас очакват нов пик на COVID-19 до три седмици. „Директорите на болниците трябва да затегнат редиците“, призова в четвъртък генерал Венцислав Мутафчийски.

„Ако преди да отворим COVID отделението, болницата се зареждаше веднъж на 10 дни с кислород, в дните, в които имахме по 3-4 интензивни пациенти и отделението беше пълно с пациенти на кислородотерапия, зареждахме през ден кислород. Това беше притеснение за техническия персонал. Те се страхуваха, че системата няма да издържи. Не мога да кажа колко голяма ще бъде третата вълна, надявам се да не е като първата или втората”, каза още д-р Гугутков.

Расте процентът на положителните проби за COVID-19

Той самият е ваксинирал колегите си в болницата. Това се е наложило, тъй като ваксината се поставя от анастезиолог- реаниматор. След първата доза само трима от лекарите са имали лека температура. Двамата от тях са преболедували вируса преди месеци. Симптомите им са били леки и почти незабележими. След втората доза трима от колегите на д-р Гугутков са били с висока температура и силно неразположение.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е