Това обяви здравният министър

Четвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас ще обхване хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или от мобилни екипи. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на първата копка на нов обект на Спешната помощ в град Бяла.

Ще бъде проведена и среща с ЦИК, за да се уточни колко от ангажираните с изборния процес желаят да се ваксинират.

НОВА ДОСТАВКА НА ВАКСИНИ: Пристигнаха 17 550 дози от препарата на Pfizer/BioNTech

"Не обмисляме възможност за влизане в България с антигенен тест или тестване на границите. Това не дава сигурността, от която имаме нужда", каза министър Ангелов.

Той обяви още, че студентите, които искат да станат медицински сестри, ще получават двойни стипендии.

 

Министърът уточни, че целта на желанието на здравните власти за тестване на учениците е по-дълго да има присъствена форма на обучение.

Той призна, че нежеланието на родителите е голям проблем. Министърът обясни, че при антигенен тест не се взема кръв, а се взема материал от носа с четчица.

Министърът посочи, че ваксината на AstraZeneca ще се прилага и на пациенти над 55 години, тъй като това били европейските препоръки. Вчера беше решено количеството, пристигнало от нея, да бъде поставено като първа доза, за да се ускори ваксинацията.

По думите му има известно нарастване на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

Строят нови спешни центрове

Общо 237 от всички центрове за спешна помощ у нас ще бъдат реновирани или изградени отново по оперативна програма "Региони в растеж" стана ясно още днес. Проектът предвижда и реконструкция на спешните отделения в 34 държавни болници. В Бяла министърът на здравеопазването даде началото на програмата.

Филиалът на спешната помощ в Бяла е в сграда, строена по време на Руско-турската война. И въпреки, че е добре оборудвана, а и вече са пристигнали първите две нови линейки, спешните медии се надяват на по-добри условия на труд.

„На смяна в денонощие са около 30 човека, а общините, които обслужваме, са 4 с близо 80 хиляди население”, коментира д-р Иванка Маринова - директор на ЦСМП-Русе.

Строителните дейности започнаха веднага. След по-малко от година ще има нов модерен Спешен център, с чакалня за пациенти, с място за приемане на спешните повиквания, както и с реанимационен център.

 

 

„Този проект включва модернизирането с апаратура на всичките новопостроени отделения, както и закупуването на 400 линейки, като до момента са доставени 280 от тя. Предстои доставянето на високопроходимите и част от останалите”, заяви здравният министър.

До две години се очаква хората от всяка точка на страната да имат достъп до медицинска помощ. По думите на министър Ангелов  това ще се случи след като страната бъде разделена на 10 области, с 10 еднакви болници, всяка от тях с модерна апаратура и медицински екипи.

„Много е важно на територията на тази болница, да вземем една от тях, да е развита много добре инфраструктурата като спешна помощ, като достъп до лечебното заведение, като това ще гарантира достъпа на пациента до до така наречения "златен час" до това лечебно заведение”, посочи Ангелов.

Модернизацията на спешните центрове ще се прави поетапно. След две седмици стартира обновяването на филиалите в Габрово.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.