Съветът на ООН за правата на човека обсъжда ситуацията

Поддръжници на свалената лидерка на Мианмар Аун Сан Су Чжи влязоха в сблъсъци с полицията, след като стотици хиляди излязоха на продемократични протести, пренебрегвайки призива на военните власти да спрат масовите събирания, предаде Ройтерс.

Хиляди протестираха в Мианмарр срещу военния преврат (ВИДЕО)

Ден след като Вашингтон наложи санкции на генералите, ръководили преврата, в цялата страна се провеждат протести, които като цяло преминават мирно. Трима души бяха ранени, след като полицията използва гумени куршуми, за да разпръсне протестиращи в град Моламяйн, съобщи представител на Червения кръст.

На запис, разпространен от "Radio Free Asia", се виждат полицаи, които се втурват към протестиращи, хващат един от тях и го удрят по главата. След това полицаите са замервани с камъни, преди да се чуят изстрели. Според представителя на Червения кръст, който е станал свидетел на сблъсъка, една жена е била уцелена в корема, а двама мъже - в бузата и ръката. Хората продължават да се събират, добави той.

В най-големия град Янгон стотици доктори в бели престилки преминаха покрай златната пагода Шведагон, най-свещеното за будистите място в страната. В друга част на града футболни фенове, облекли екипи на отборите, организираха шествие, носейки хумористични плакати за армията.
Протест имаше и в столицата Найпидау, крайбрежния град Давей и в град Мичина, където младежи пуснаха рап и организираха танцово състезание.

Как се стигна до военния преврат в Мианмарр?

Гигантът на социалните медии Facebook заяви, че ще намали видимостта на акаунтите на въоръжените сили на Мианмар, които според социалната мрежа са "продължили да разпространяват дезинформация" след преврата на 1 февруари.

Евродепутати призоваха вчера своите страни да вземат мерки и Великобритания съобщи, че обмисля мерки за наказване на лидерите на преврата. Поддръжници на Националната лига за демокрация на Су Чжи приветстваха санкциите, наложени от САЩ, но заявиха, че са необходими по-строги мерки, за да бъде накарана армията да освободи Су Чжи от домашния арест и да признае победата на НЛД на изборите през ноември.

Главнокомандващият въоръжените сили на страната генерал Мин Аун Хлайн и други водещи генерали вече са обект на американци санкции заради действията на армията срещу мюсюлманите рохинги и други малцинства. Някои анализатори, се съмняват, че новите мерки ще имат особен ефект. След държавния преврат са били задържани над 200 души, според НПО за защита на политическите затворници.

Военен преврат в Мианмарр (ВИДЕО+СНИМКИ)

По данни на ООН задържаните са над 350, включително чиновници и активисти. Няколко от тях са обвиняеми по наказателни дела "със съмнително основание", каза Нада ан Нашиф, заместник-върховен комисар на ООН за правата на човека, цитирана от Ройтерс.

Тя говори в началото на извънредно заседание на Съвета на ООН за правата на човека, посветено на ситуацията в Мианмар след военния преврат на 1 февруари. Томас Андрюс, специалният докладчик на ООН за ситуацията с правата на човека в Мианмар, отново призова да бъде допуснат да проведе разследване в страната на фона на увеличаващите се доказателства, че силите за сигурност са използвали бойни муниции срещу протестиращи. Той призова Съвета за сигурност на ООН да обмисли налагането на санкции и оръжейно ембарго срещу Мианмар.

Постоянният представител на Мианмар в ООН обеща страната му да продължи сътрудничеството си със световната организация и с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Съветът на ООН за правата на човека няма правомощия да наложи санкции на Мианмар, но може да насочи вниманието на политическите лидери към нарушения на човешките права, отбелязва Асошиейтед прес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА