Военните, които завзеха властта, спряха достъпа до интернет в страната

Десетки хиляди излязоха за втори пореден ден на протест срещу преврата на военните в Мианмар. Най-много хора се събраха по улиците на най-големия град в страната, Янгон.

Протестите се състояха въпреки наложената цензура на интернет и арестите. Множеството настоя отново за освобождаване на държавния лидер Аун Сан Су Чи и останалите, които бяха задържани в началото на седмицата. На фона на вълната от протести в страната, новите военни власти в Мианмар блокираха по-голямата част от достъпа до интернет.

 

Видео: Руптли

СЛЕД ВОЕННИЯ ПРЕВРАТ В МИАНМАР: Хиляди на протест в Янгон (ВИДЕО)

"Нашите предци са се вдигнали на революция срещу военните, не можем просто да ги оставим отново да победят. Гражданите в страната вече показаха какво искат като гласуваха на изборите. Ние сме на улиците, за да покажем, че сме против военната диктатура, без страх от Ковид-19. Искам да окуража всички жители на Мианма и всички медии по света да се присъединят към нас в протеста, за да се отървем от военната диктатура!", казва протестиращ.

 

 

Видео: Руптли

Мианма беше управлявана от военна хунта близо 50 години откакто получи независимост през 1948 г., припомня АФП. Няколко хиляди се събраха вчера на протест в икономическата столица на страната. Това беше първият голям протест след извършения от въоръжените сили преврат, при който те наложиха извънредно положение за срок от една година, арестуваха Аун Сан Су Чжи и десетки политици и активисти.

ХИТ В МРЕЖАТА: Жена тренира на фона на... преврата в Мианмар (ВИДЕО)

Протестиращите скандираха "Освободете майка Су". Други носеха знамена в цветовете на нейната Национална лига за демокрация и се поздравяваха с три пръста - жест, символизиращ съпротива, отбелязва АФП. 

 

Видео: Руптли

А междувременно новите военни власти в Мианма изглежда са блокирали по-голямата част от достъпа до интернет, предаде Асошиейтед прес. Много потребители на интернет отбелязаха вчера постепенно спиране на цифровите услуги, особено от страна на доставчиците на мобилни услуги. Процесът се ускори вчера сутринта. Има различни данни дали връзките по стационарен телефон все още работят.

Как се стигна до военния преврат в Мианмар?

Нетблокс, базираната в Лондон група, която следи прекъсванията на интернет, заяви вчера, че достъпът до интернет в Мианма е спрян почти изцяло, като е останал само на 16 на сто от нормалното си равнище.

Прекъсването на достъпа последва, след като в петък хунтата нареди да бъдат блокирани Twitter и Instagram, защото някои хора се опитваха да разпространят това, което властите смятаха за стари новини. Facebook вече беше блокиран по-рано през седмицата, макар и не напълно ефективно. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА