Премиерът и президентът бяха арестувани, наложено е извънредно положение

Превратът в Мианмар прикова погледите на целия свят. Военни  арестуваха премиера и президента на страната. Лидерът на управляващата партия е била отведена от войници в късните часове на миналата нощ. Въведено беше и извънредно положение и армията ще управлява една година.

  Военните в Мианма обявиха, че отново управляват страната - десетилетие след като се съгласиха да предадат властта на цивилно правителство.

„За да бъде извършена проверка на избирателните списъци и за да бъдат предприети конкретни действия, законодателната, изпълнителната и съдебната власт се предават на върховния главнокомандващ в съответствие с член 418 от конституцията от 2008-ма година”. Тази новина, прочетена по телевизията в понеделник сутринта, събуди страховити спомени в страната, преживяла почти 50 годишен тираничен военен режим, преди да стъпи на пътя на демократичното управление през 2011-та. Арестът в ранните сутрешни часове на лидера на управляващата партия Аун Сан Су Чи, министри и водещи политици накараха мнозина да се върнат назад към времето, което са се надявали да оставят зад гърба си.

Военен преврат в Мианмар (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е възмутително. Много притеснително. Все още се опитваме да получим информация от Мианмар. Но телефонните линии са прекъснати, така че не знаем много. Но това, което знаем е, че демокрацията беше победена от генералите. Конституцията, която генералите написаха и за която до преди 48 часа се заклеваха да спазват, беше победена”, посочи Том Андрюс, специален пратеник на ООН за Мианмар.

През последните пет години, Су Чи и някога забранената й партия „Национална лига за демокрация” ръководят страната след като бяха избрани през 2015-та година в най-свободните и най-честните избори от 25 години насам, според наблюдатели. В понеделник сутринта, партията трябваше да встъпи в своя втори управленски мандат.

„Народът на Мианмар трябва да знае, първо и преди всичко, че светът гледа. Светът е с вас. Вие не сте забравени”, категоричен е Андрюс.

До военния преврат се стигна след като подкрепяната от военните опозиция отправи обвинения, че изборите са манипулирани. Твърденията за изборни измами бяха повторени от назначения от военните президент, а именно с тях той оправда налагането на едногодишно извънредно положение на територията на цялата страна с продължителност една година.

САЩ заплаши със санкции Мианмар заради преврата

В понеделник сутринта, когато беше извършен военният преврат, трябваше да се проведе и първата сесия на новия парламент. На нея трябваше да бъдат потвърдени резултатите от изборите през ноември, според които Национална лига за демокрация печели повече от 80 процента от гласовете. Партията на Аун Сан Су Чи като остана изключително популярна дори и на фона на обвиненията в извършен геноцид срещу мюсюлманите рохинги в страната.

„Още не можем да повярваме какво стана. И не знаем докъде ще ни доведе този преврат. За мен лично това е най-лошия ми кошмар, който се разиграва пред очите ми”, споделя Дейвид Аун, работник.

През годините на демокрация, задкулисно военните запазиха относително твърдата си хватка в управлението на Мианмар, благодарение на конституцията. Основният закон им гарантира една четвърт от местата в парламента и контрол върху най-важните министерства.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.