Темата коментира д-р Аспарух Илиев

„Повторното заразяване е един феномен, който е открит миналата година. Ние знаем, че пациентите, които са преболедували, в един период от 2-3 месеца, са защитени от презаразяване. Големият проблем при заразяването отново е дали става въпрос за същия вирус, или за мутация, която успява да избяга естествения имунитет. Преболедуване има - не познаваме все още съвсем точно дали не става дума за трайни носители в голяма част от тези случаи”. Това обясни в ефира на „Неделята на NOVA” завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

Той посочи, че след поставянето на ваксината има период от време - първите две до три седмици, в който все още се изгражда имунитетът.

„Колкото повече имунитет имаме срещу основния щам или срещу конкретни няколко, новите, които ще възникнат и ще избягат този имунитет, ще имат преимущество. Не трябва да си представяме имунитета или защитата като „да или не” ефект.  Става дума за един балансиран ефект, при който дори хората, които са частично защитени, тоест, мутантът може да ги зарази, не развиват тежко заболяване”, беше категоричен д-р Илиев.

Той посочи, че ваксините намаляват тежестта на заболяването, дори да става дума за мутант.

„Мутантите не бива да се възприемат като нещо, което абсолютно заобикаля ваксините, но като фактор, който ще направи евентуално боледуване възможно, но то ще е по-леко, когато имаме добра ваксинация”, обясни още ” завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.