В изявление на армията се посочва, че „премиерът и правителството на Армения не са в състояние да взимат адекватни решения"

Министър- председателят на Армения Никол Пашинян предупреди за опит за военен преврат. Въоръжените сили на страна поискаха оставката му. Армията заяви, че премиерът вече не може да взима адекватни решения, след като той уволни висш военен.

В отговор на призива на генералния щаб и висши военни да се оттегли от властта, премиерът Никол Пашинян направи обръщение: „Взех решение да освободя началника на генералния щаб на въоръжените сили и заместник-началника, след съобщението, че високопоставени военни искат моята оставка”.

Գլխավոր շտաբի հայտարարությունը համարում եմ ռազմական հեղաշրջման փորձ: Մեր բոլոր կողմնակիցներին հենց հիմա հրավիրում եմ Հանրապետության Հրապարակ: Առաջիկայում հանրությանը կդիմեմ ուղիղ եթերում:

Posted by Nikol Pashinyan / Նիկոլ Փաշինյան on Thursday, 25 February 2021

Той отрече слуховете, че се готви да избяга от страната.  

„В момента най-важният проблем е да задържим властта в ръцете на хората, защото смятам, че това, което се случва е военен преврат”, заяви Пашинян.

Последва отговор от военните - в официално изявление министерството на отбраната написа, че армията на страната не е политическа структура и всякакви опити да бъде въвлечена в политиката са недопустими.

„Сигурен съм, че който и да е подписал искане за оставката ми, го е направил по настояване на началниците си. Казвам ви, че вашата работа е да защитавате Армения. Армията не може да се замесва в политиката”, посочи премиерът.

Пашинян призова опозицията за преговори, след като нейни привъърженици излязоха по улиците с искане за оставка. Избухнаха кратки, спорадични сблъсъци с поддръжници на министър-председателя, но до сериозни инциденти не се стигна.

Протестите срещу министър- председателя започнаха още на 10-ти ноември, когато той призна загуба на страната си във войната с Азербайджан за Нагорни Карабах. Демонстрациите набраха скорост тази седмица, след като искането на висшите военни отслаби още повече позициите на Пашинян.

Видео: Руптли

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР