Около 40 % от пътниците изпитват тревожност по време на полет

У нас само двама са авиационните психолози с европейски сертификат. Единия от тях е гост на предаването "Пулс" по NOVA NEWS - Елена Пенчева. Тя от 13 години помага на хора с аерофобия. Завежда лабораторията по авиационна психология и безопасност на полетите към транспортна болница - София. Освен това  е един от координаторите по „Кризисна интервенция” към Дружеството на психолозите в България. Темата е един от най-разпространените страхове- този от летене. Както и за това, как COVID-19 поразява психиката ни? И кога, и към кого можем да се обърнем за помощ?  

По думите й при някои хора COVID-19 засяга познавателната сфера, стреса от самото преживяване, както и за физическото оцеляване. А ключови са социалният фактор, страхът за работата, за финансовото осигуряване в семейството.

"На децата се отразява доста сериозно, защото се учат играейки, а изолацията допълнително нарушава начина им на общуване. Балансът между опасността от заразяване и запазване на психиката е много труден", споделя тя.

Д-р Николова: Мерки трябва да има, но трябва и да се спазват (ВИДЕО)

Аерофобията (страх от летене) също е свързана с оцеляването, както и пандемичният страх. Част от обучението на персонала на самолетите е подходът към пътниците.

Според психолога още с качването на борда пътниците следва да уведомят екипажа за психологическия си проблем, свързан с летенето.

"Около 40 % от пътниците изпитват тревожност по време на полет. Тя започва на земята, свързана е със страх, който се изпитва когато няма реална причина. Понякога прераства в панически прояви, пътници са спирали самолет преди да излети заради такъв страх", обясни д-р Пенчева.

Съветите на специалиста за справяне с фобията от летене са следните: Поема се въздух с диафраграмата, със стомаха, не с гърдите, през носа задържа се и бавно се издиша два пъти по-дълго през устата. Правят се  3-4 такива вдишвания, после нормално, след това отново.  Много бързо се овладява паниката.

"Алкохолът засилва тревожността. Успокоителни могат да помогнат с бързо действие. Важно е какви храни се консумират, пиенето на кофеинови напитки или чай засилва тревожността. Протеиновите храни я намаляват, важно е да се консумират доста течности и доматен сок най-вече. Той помага, тъй като въздухът вътре в самолета е със 7 % влажност", сподели още д-р Елена Пенчева.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.