През втората половина на 2020-та Европа катастрофира с 97% по-малко туристи

Пандемията от COVID-19 подложи туристическия сектор на безпрецедентен натиск. Корона кризата доведе до преустановяване на вътрешни и международни пътувания и до значителен спад в приходите на страните-членки. През втората половина на 2020-та Европа катастрофира с 97% по-малко туристи. Ще се възстанови ли браншът?

Николай Беремлийски разговаря с Клаудия Монтейру де Агиар  - докладчик на Европейския парламент за създаването на стратегия за устойчив туризъм.

Да започнем с това какви са очакванията Ви по отношение на възстановяването на туризма и пътуванията през предстоящия летен сезон?

– Ние настояваме процесът по ваксинация, ръководен от ЕС, да бъде ускорен колкото се може повече. По този начин искаме все повече граждани на Съюза да бъдат ваксинирани. Това би било първото решение на здравния въпрос. Полагаме усилия. Както знаете, комисията внесе предложението за така наречен зелен сертификат за ваксиканация. Той е още един от начините да промотираме движението на хората, при това без да има обвинения в дискриминация.

Ваксинираните чужденци без карантина в Пукет

Здравният въпрос е много важен. Не можем обаче да забравим икономиката, не можем да обърнем гръб на предприятията, които осигуряват работни места. Хората не могат да оцелеят, ако не работят. Точно заради това мисля, че е необходим балансиран подход. Здравето и ваксинацията са на първо място, едва след това идва ред на проблемите около пътуванията и подкрепата на бранша.

Според Вас ще има ли специално финансиране, което да е в помощ на бранша?

– Ние настояваме да бъде осигурена финансова подкрепа, да се отвори нова бюджетна линия, която да е насочена директно към туристическия сектор. Тази бюджетна линия трябва да помага на страните членки. Освен това ние искаме Комисията да призове страните-членки да включат туризма в своите планове за възстановяване след края на пандемията, да включат проекти, които да са свързани с бранша. Това е нашият начин да подкрепим индустрията.

Има ли нужда от координиран подход?

– За съжаление станахме свидетели на особена липса на координация – всички държави-членки следваха собствените си правила, нямаше единен подход. Това обърка и хората, които искат да пътуват. Те трябваше да се напасват спрямо правилата в отделните държави.

Повече по темата гледайте във видеото