По думите на ортопед травмите могат да бъдат разделени на три вида

Със затоплянето на времето участниците в движението се увеличиха. На пътя са  мотори, велосипеди, електрически тротинетки и леки автомобили. И в градска и в извънградска среда предпоставките за травматизъм нарастват. За това е важно да знаем повече за травмите и за  начините да окажем първа долекарска помощ. По темата в "Пулс" говори ортопедът  д-р Александър Илиев, началник на второ отделение на Клиниката по ортопедия и травматология в столичната болница  „Св. Анна“.

По думите му травмите могат да бъдат разделени на зимни (по време на ски, падане на заледени улици), летни (ПТП, най-вече с участието на мотоциклетисти, велосипедисти и  електрически тротитенки) и всесезонни травми (битов травматизъм).

По-рискови са травмите на долните крайници.

Ортопеди, травматолози и ревматолози разкриха…

Съветите на д-р Илиев са да сме предпазливи при всеки един спорт и с подходяща екипировка.

А теглото и придружаващи заболявания могат да усложнят ситуацията една евентуална травма.

Според него велосипедистите са по-защитени на пътя заради наличието на велоалеи, а  мотоциклетистите определено са рискова група. 

Ортопедът призовава при болки да не се прави самолечение, единствено крайникът да се постави над нивото на тялото и пострадалият да се придвижи възможно най-бързо до лечебно заведение.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.