За опасностите от заболяването говори специалистът д-р Василка Зарчева

Треска, главоболие, умора и характерен кожен обрив – това са първите симптоми на Лаймската болест, която обаче може да протича скрито, а в напреднал стадий инфекцията може да се разпространи в ставите, сърцето и нервната система. Основните преносители на коварната зараза са кърлежите. Как да се защитим? 

"Лаймската болест не се предава от човек на човек. Заразяването става единствено след ухапване от кърлеж. В България е възможен по-дълъг инкубационен период, което се дължи на биологичните особености на кърлежите. Периодът е до 33 дни. На мястото на ухапването се появява зачервяване", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Василка Зарчева, специалист по инфекциозни и детски болести, част от екипа на COVID-19 отделението в УМБАЛ "Софиямед".

"Когато има данни за ухапване, веднага се започва антибиотично лечение, а кърлежът се изследва", каза още специалистът.

Успокояващото е, че в момента има затишие на заболяването у нас.

Относно пандемичната ситуация и заразата от COVID-19, д-р Зарчева е убедена, че българските лекари знаят и могат, но им е нужно е малко спокойствие.

"В момента не съм спокойна дори за децата, защото все още не може да се направи прогноза как ще се развие вирусът. Много по-добре е децата да бъдат имунизирани. В такъв случай те може пак да се заразят, но рискът заболяването да протече тежко е минимален", заключи лекарят.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.