С редовни тренировки и балансирано хранене може да се поддържа форма

Хирургия при наднормено тегло е личен избор, който не се взима с лека ръка. Пътят да не се стига до операционната е един - борбата с килограмите да започне навреме и то да бъде водена на няколко фронта. Един от тях е спорта. Как да скулптурираме тялото си след 40-годишна възраст спортувайки?

Фитнес инструкторът Лили Стефанова заяви, че приветства всяко начинание на навършилите тази възраст, защото никога не е късно човек да се грижи за себе си. Тя открива спорта на 30 години.

Според нея над 40 г. настъпват определени хормонални процеси, но добрата форма може да се запази.

"Губим плътност на костите, както и мускулна маса. Следователно и метаболизмът намалява. Яйчниците произвеждат по-малко естроген, а оттам се повишават нивата на кортизол и инсулин. Това автоматично повишава килограмите", обясни тя.

С редовни тренировки и балансирано хранене обаче може да се поддържа форма. 

Препоръчва фитнес, тичане в парка, тенис, йога, карате, всичко опира до темперамента и нивото на натоварване, което човек е готов да приеме.

"Захар, сол, кофеин, алкохол е по-добре да се избягват. Допустима е по една чаша вино вечер. Единствено сутрин на закуска или след тренировка да се приемат въглехидрати. Силовите тренировки развиват мускулатурата и забързват метаболизма", казва още Лили Стефанова.

По нейните думи кардио тренировките са неподходящи за хора с наднормено тегло.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.