Почти 33 градуса достигна живакът на термометрите в столицата

Опасни горещини и жълт код за високи температури днес в почти цялата страна. Най-топло беше в района на Сандански, където термометрите показаха почти 37 градуса.

Горещо беше и в София. От Столичната община взеха специални мерки заради високите температури.

Почти 33 градуса достигна живакът на термометрите в столицата още в ранния следобяд.

В разгара на лятото: Как да опазим здравето си в горещините

Заради жълтия код за опасни горещини от Столична община заложиха на извънредни мерки. От обяд цистерни с вода пръскаха оживените булеварди и площади в София.

„Целта е да се предотврати прекомерното затопляне на атмосферния въздух и пътната инфраструктура”, обясни Анета Савова, Столичен инспекторат.

А в най-горещите часове на няколко места в столицата се раздаваше и безплатна вода.

„Кампанията е на Столична община във връзка с горещото време хората да се разхладят. Възрастни и деца, всеки, който поиска му даваме”, заяви Гергана Кулинска.

В горещите дни от инспекцията по труда напомнят на работодателите да се спазват стриктно и мерките за работа на открито.

„Промяна на работното време, по-чести почивки, които да бъдат прекарани в едно или няколко климатизирани помещения, където да се възстанови топлинния баланс на организма на работещите”, припомни Дина Христова, Главна инспекция по труда.

Високите температури са особено опасни за децата и възрастните хора, припомнят лекарите. До 16 часа днес в Столичната спешна помощ са получени 37 сигнала заради горещото време. Докторите съветват, че жегата се бори с повече течности и прохладни помещения.

„При температура над 33 градуса не е достатъчно да се използва вентилатор или проветряване. Желателно е да се използва климатик или ако няма такава възможност просто да се преместят някъде, където е по-хладно. Не трябва да забравяме, че горещниците са природния феномен, от който загиват най-много хора”, обясни д-р Александър  Носиков, кардиолог.  

От следващата седмица обаче ни очаква захлаждане и валежи.