„Тези ограничения са добре премислени”, категоричен е здравният министър

„Aпелирам към всички наши сънародници, не само към собствениците на заведения и работещите в тях, но и към тези, които ги посещават, да проявим разбиране, да проявим емпатия и към хората, които са в тежко състояние в момента в болниците". Така министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров коментира в парламента новите, по-строги мерки, отказа на нощни заведения да затворят и готвения за днес мащабен протест в София.

"Тези ограничения са добре премислени, научно обосновани и са минималните, които могат да се наложат в тази ситуация", каза Кацаров, попитан дали ще преосмисли заповедта си.

„Ако сме стриктни и спазваме мерките, може в рамките на две или три седмици да видим резултат и да отменим наложените ограничения. Това е правилният подход. Другото означава - отменяме ги сега тези мерки, в следващата седмица в болниците има 5000, след това има 6000, 7000, а в интензивните отделения - 1000 души. Тогава ще ми кажете: "Защо намалихте мерките и допуснахте да се стигне до тази ситуация", посочи Кацаров.

„Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме и да се наказваме, със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци, защото въпреки че по-млади хора се заразяват от този вариант, смъртността отново е сред хората над 60-годишна възраст", посочи Кацаров. По думите му нямаме друг вариант за ограничаване на заразата, тъй като броят на ваксинираните хора продължава да е нисък. 

ПРОВЕРКА НА NOVA: Затвориха ли заведенията в "Слънчев бряг" и в София след 23.00 ч.

Той посочи, че правителството е подготвено с прилагането на мерки за компенсация на всички засегнати от ограниченията. Кацаров изрази надежда Народното събрание тази или най-късно другата седмица да приеме актуализацията на бюджета, така че мерките да бъдат обезпечени и финансово.

Стойчо Кацаров посочи, че тези мерки не са приемани по браншове, те са на базата епидемиологичния риск при изпълнение на съответната дейност. Той обясни, че здравните и социално-икономическите мерки влизат в сила едновременно. Първо се въвеждат ограничения и на тази база съответните министерства сключват договори с потърпевшите лица и в зависимост от броя на служителите и други фактори, изплащат съответните обезщетения. 
 

Източник: БТА