Здравните власти разширяват обхвата на диагностиката с безплатни PCR тестове на деца

Регионалните здравни инспекции започнаха безплатна ваксинация на бременните в третия триместър, при тяхно желание. Равносметката показва, че във всички области у нас днес са поставени 24 ваксини, 19 от които в Столичната здравна инспекция и едва 5 във всички останали 27 области на страната.

От 9 май влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш. Лекарите ще проверят списъците си за неимунизирани деца. Здравните власти отправят призив и към училищата и детските градини - да следят за деца със симптоми и да проветряват стаите често.

Освен на територията на София, вече и във Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора ще се правят безплатни PCR тестове на деца със съдействие от личните лекари. 

Веселина Неделкович вече е майка на едно дете. След малко повече от месец очаква второ. „За едно беззащитно създание най-важното нещо е да го пазим и да сме отговорни за здравето му”, посочва тя.

След консултация със своя гинеколог тя решава да осигури защита за бебето си до поставянето на първа ваксина на месец и половина. Затова я срещаме пред столичното РЗИ, където се имунизира. „Това е риск за малкото и всъщност всеки отговорен родител трябва да го предпази от този риск, особено като имам и второ малко дете, което носи всякакви болести вкъщи”, допълни тя.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Веселина Неделкович е сред първите, които прекрачват прага на Здравната инспекция в София. Там бяха отворени първите кабинети за безплатни имунизации. „Има интерес определено. Нямаме практика никога да връщаме никой. Просто ако има хора със записани часове, ще се наложи малко да изчакат”, казва д-р Росица Вълкова от РЗИ.

„Улесняват майките по този начин и смятам, че реакцията е навременна и дори смятам, че трябва да се отвори поне още един пункт за София”, заяви Неделкович.

В кабинета, бременните трябва да идват с документ от своя гинеколог, който потвърждава, че са в третия триместър. „Поставят се ваксини само на лица, които са здрави, без оплаквания към момента, не са имали контакт със заразно болни през изминалите десет дни”, добави д-р Вълкова.

Като част от противоепидемичните мерки, здравните власти разширяват и обхвата на диагностиката, включително с безплатни PCR тестове за деца, които най-често трябва да се правят при самите лични лекари.

„Трябва да преценят състоянието му. Например с продължителна кашлица, в тежко състояние и по преценка на личните лекари, на част от децата ще се вземат проби, които ще се съберат в нашата микробиология", обясни началнкът противоепидемичен контрол в РЗИ Варна д-р Анка Баева. 

В Здравната инспекция във Варна ще се събират проби и от региона, за да не се налага в София да се обработват резултати от цялата страна. PCR тестът е безплатен за деца до 5 години, такива със сериозни симптоми или които вече са хоспитализирани, но диагнозата не е доказана.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase