От 3 до 5% от децата са засегнати от сколиоза, но цялостно процентът от хора е много по-голям

Тежките ученически раници и неправилната стойка ли са причина за появата на сколиозата. И възможно ли е без операция, само с упражнения, тя да бъде излекувана. На всички тези въпроси, отговор дава д-р Борислав Чонков, кинезитерапевт Университетска болница по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев".

Той въвежда пръв у нас методиката на терабанд упражнения и Концепцията на д-р Риго.

"От 3 до 5% от децата са засегнати от сколиоза, но цялостно процентът от хора е много по-голям. Причината са тежките чанти и лошата стойка. През първите две години когато костната система бързо израства, е възможно да се получи сколиоза, след това между 5-8мата година, но най-много в пубертета, при момичетата на 10-12-годишна възраст, при момчетата 11-14- годишна възраст", споделя той.

Испанският физиотерапевт Гари Аристеги създава комикса "Сколиоза". Целта му е да запознае обществото с проблематиката на заболяването.

ЗДРАВЕ ЗА ШАМПИОНИ: Волейболистът Евгени Иванов приобщава деца към спорта (ВИДЕО)

По думите му Концепцията на д-р Риго се състои в наличието на мултидисциплинарен екип - изследвания, физиотерапия и корсет.

Според Микеле Романо, директор на Италианския институт за лечение на гръбначни изкривявания е важно да се прави лоша стойка и сколиоза.

"Лошата стойка е неспособността на организма да поддържа гръбнака срещу гравитацията, а сколиозата е изкривяване, което може да промени костите и прешлените", пояснява той.

Лечението може да се осъществи чрез носене на корсет, физиотерапия или оперативно.

11-годишната Неда, споделя, че след 2 години отчита подобрение.

Нямала е болки, но имала буца на гърба. Отива на рентген и се оказва, че не се налага операция, а лечението може да бъде проведено чрез физиотерапия.

Чрез лесен тест при навеждане може да се разбере дали детето има сколиоза. 

Всичко по темата гледайте във видеото.