Първият брой е достъпен на уебсайта на НАСА

НАСА не крие плановете си да изпрати жена, и то цветнокожа, на Луната в своята широко очаквана мисия Артемида . Но макар до това да има още много години, американската космическа агенция даде възможност на хората да видят какво би могло да бъде това под формата на графични романи и интерактивни преживявания.

Наречени „Първа жена: Обещанието на НАСА за човечеството“ , тези графични романи разказват историята на Кали Родригес, измислен герой, създаден от НАСА, която е първата жена, и то цветнокожа, която се насочва към лунната повърхност.

Написан от Брад Ган и Стивън Лист и илюстриран от Брент Донохо и Кейтлин Рийд, първият брой излезе в чест на Деня на безплатните комикси и е достъпен на уебсайта на НАСА . Озаглавен „Мечта за реалност“, той показва подготовката на Кали за мисията си, с участието на нейния помощник робот RT.

Комиксът, който е от 44 страници, показва Кали и RT в космоса, като същевременно прави ретроспекции, за да разкаже за нейната житейска история, обратно към детството й в автомагазина на баща си, очарован от космоса, преминавайки през училище и НАСА, преодолявайки предизвикателствата и загуба, за да стане накрая астронавт, за което е мечтала през целия си живот.

Самата история завършва донякъде с отворен напрегнат край, след като Кали губи контакт с контрола на мисията и RT мистериозно спира да функционира, добавяйки драма към иначе сърдечната история и оставяйки на читателите да очакват много неща в следващия брой.

Комиксът може да се чете онлайн или да се изтегля като PDF, но това, което наистина го отличава, са интерактивните преживявания, включени в самия комикс, което го прави преживяване с разширена реалност (AR), несравнимо с обикновения комикс.

Комиксът включва QR кодове в различни точки на историята. Чрез сканиране на тези кодове читателите могат да се срещнат с RT и да научат за многото обекти, които астронавтите използват.

Това става благодарение на усилията на базирано в Балтимор студио за анимация и дизайн на игри с акцент върху VR и AR.

Източник: БГНЕС