Това съобщи за NOVA председателят на АИКБ Васил Велев

Бизнесът излиза на протест на 19-и октомври. Причината е скокът на цените на тока. Това съобщи за NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той заяви, че настояват за незабавна реакция на правителството и Министерството на енергетиката.

„Протестът не е политически, а икономически. Тези надвзети средства за електроенергия се събират на две места и е много лесно да бъдат възстановени на хората. Ние настояваме това да стане час по-скоро, а не да се отлага като неясна перспектива, защото предприятията просто няма да стигнат дотам да си получат парите през декември или януари”, посочи Велев.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев с остър коментар за цената на тока

Константин Стаменов, КРИБ: Обмисляме протести заради високите цени на тока

Вицепремиерът Атанас Пеканов от своя страна отговори, че правят всичко възможно, за да решат проблема, но по думите му се намират в трудна ситуация заради липсата на парламент.

„Търсим решение, казали сме, че трябва да се търсят компенсиращи мерки, но всичко това зависи от бюджета. Без функциониращ парламент, промени трудно могат да се правят. Търсят се решения -Министерството на енергетиката работи и по нови правила, които да олекотят ситуацията”, уточни Пеканов.

Заради високите цени нa тока за бизнеса предприятие за метални отливки в Стара Загора  вече работи на загуба, обяснява собственикът.

 

 

„Не е на загуба, понятието е трагична загуба . Ако досега сме плащали 250 хиляди лева ток на месец, сега плащаме 500-600 хиляди. Това прави 4-5 млн. годишно, което няма как да бъде компенсирано”, казва той

А цените на енергийната борса продължават да растат, като днес средната цена е близо 400 лв. за MWh, с моментни пикове от над 567лв. Работодателите се вдигат на  масов протест.

В отговор до NOVA от Министерството на енергетиката обясниха, че вече са предприели действия. Те включват промяна в методиката за определяне на цените на „доставчик от последна инстанция”, откъдето се снабдяват хиляди малки и средни предприятия. С тази промяна се очаква сметките им да се намалят с около 30 лв./MWh електроенергия. Освен това е предложена и помощ от 50 лв./MWh изразходвана електроенергия за целия бизнес, но тази мярка може да влезе в сила след решение на парламента. какъвто в момента няма.

Чака се и решение на ниво Европейска комисия, обясни Пеканов. Синдикатите също подкрепят протеста на бизнеса, но все още обмислят включването си. И заявиха, че те повдигат темата още утре  с протест за защита на ТЕЦ Марица-изток.