Регистрираната заболеваемост в столицата на 14-дневна база е 812 на 100 000 души

От утре учениците в тъмночервените зони по заболеваемост преминават в онлайн обучение. Хиляди родители в столицата обаче все още очакват решение - ще учат ли децата дистанционно от утре.

 "Зелените" сертификати падат, когато има висок брой ваксинирани

Според данните на Софийския щаб за борба с COVID-19 в момента заболеваемостта в столицата на 14-дневна база е 812 на 100 хиляди души. Това според новата заповед означава, че трябва да се премине към дистанционно обучение. От Щаба предлагат на Министерството да бъде променена заповедта така, че учениците от 1 до 4 клас да продължат в присъствена форма, поне до края на седмицата.

От Столична община посочват, че 4% са карантинираните паралелки в начален етап на обучение, 7% - в прогимназиален и 8% - в гимназиален. Заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, Софийският щаб предлага учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация.

Щабът в София иска малките ученици да останат в клас до края на седмицата

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

 

 

Директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ. Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре, съобщават от Столичната община.

Как ще работят социалните домове с новите мерки срещу коронавирус

В следващите дни общината ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.