Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров

Зелените сертификати падат, когато страната ни влезе в зелена зона или когато постигнем висок брой на ваксинирани лица. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред журналисти. 

„Мерките не принуждават хората да се ваксинират. Те са с цел намаляване риска от разпространение на вируса", каза още той. 

Рекорден процент положителни проби за четвъртата вълна на COVID-19

Той подчерта, че новите мерки, които влизат в сила, засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. „Мерките дори са облекчаващи. Досега спортните събития на открито бяха без публика. Сега ще са пред публика при зелен сертификат. Същото важи и за нощните заведения", коментира още той. 

По думите му ситуацията е изключително сложна, а болниците са под натиск. „Призивът ми към гражданите е да се вземем в ръце и да спазваме мерките, за да намалим разпространението на вируса”, каза д-р Кацаров.

Той обяви още, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози антитела. Става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба - затова е позволил използването му със заповед. „Това е нов лекарствен продукт - втора възможност за лекарите да лекуват болни с COVID", уточни министър Кацаров.

Първите доставки се очакват до края на този месец, като се прави всичко необходимо те да се ускорят.

Дали децата ще учат онлайн или присъствено ще се решава на общинско ниво. При 750 болни на 100 000 души в община училищата ще се затварят изцяло и ще се минава на дистанционно обучение.

„Нашият ангажимент е да осигурим присъствено обучение, но без да рискуваме живота и здравето на учителите и учениците. В момента актуализираме насоките съгласно заповедта от вчера”, заяви министърът на образованието Николай Денков. 

Това как ще продължат обучението си децата в София ще бъде решено в сряда следобед. 

„Очакваме официалната информация от РЗИ за заболеваемостта в София”, каза Денков. Според данните ще се решава как да се действа - дали онлайн обучението да бъде въведено от утре, или от понеделник. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.