Причината - на тези места не са доставени щадящите тестове

Ученици от 15 области в страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент те не са налични в базата на БЧК в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени, пишат от МОН.

Щадящите тестове за COVID-19 тръгват към училищата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Миналата седмица здравните власти избраха два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключиха договори с двама дистрибутори за доставката на общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Родителите на 57,03% от учениците от I до IV клас в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата. В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено. 

Паралелките, в които повече от половината ученици ще влязат в клас при новите условия, са 62,76% в цялата страна. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда.  

 

 

В 19 области и съгласията от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50%. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области. 

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44% от малките ученици. Присъствени занятия могат да започнат за 77,94% от паралелките. 

На второ място е област Добрич. Утре там могат да отидат на училище 66,6% от децата от I до IV клас в 70,18% от паралелките. 

На опашката са училищата в област Монтана. Там едва 36,4% от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Могат да започнат присъствени занятия в 33,95% от паралелките в начален етап. 

Предпоследна в списъка е област Видин съответно с 38,63% подадени декларации за съгласие и 34,65% от паралелките с готовност за присъствено обучение.

В Бургас 82% от паралелките в начален курс утре трябваше да се върнат в клас. В училище „Св.св. Кирил и Методий“ всички 17 паралелки трябваше да са на училище. 92% от родителите са съгласни това да се случи. 61 родители пък са заявили желание да идват два пъти в седмицата и да помагат в щадящото тестване.

Родители твърдят, че са подведени да се съгласят за тестване на децата вкъщи

Родителите и учителите ще бъдат уведомени, веднага щом тестовете бъдат доставени навсякъде и ще имат поне два дни, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас.

Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас в сряда.

Книжка или мишка: Ще се върнат ли учениците в клас? (ОБЗОР)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.