Заявка за връщане в клас са дали около 60% от децата

От днес и големите ученици се връщат в клас. Условието това да се случи е поне 50% от учениците в даден клас да са изявили желание да се върнат към присъствената форма на обучение.

Около 60% от учениците се връщат в клас от утре

Тестовете за големите ученици бяха осигурени в петък. Така днес на повече места в страната се проведе първото изследване на децата от 5 до 12 клас. Очаква се тези училища, които не са могли да наравят органзиация за днес, да започнат с тестоването от утре.

Изследване вече ще има само веднъж в седмицата - в понеделник, а не както беше досега - и в четвъртък. Това се налага, тъй като за да се върнат повече ученици присъствено, са необходими голям брой тестове, които липсват заради проблеми с доставките.

Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който присъстват в училище. Целта е децата да учат в безопасна среда. Няма да се тестват учениците, които са преболедували или ваксинирани.

 

 

Малко след 7 сутринта големите ученици отново влязоха в училище - след близо 2 месеца уроци от вкъщи. Част от родителите твърдят, че безплатните тестове за големите деца са пристигнали твърде късно, тъй като до края на година остават по-малко от три учебни седмици

В Софийската математическа гимназия и в понеделник сутрин се извиха опашки, подобно на изминалите дни, в които ученици трябваше да чакат на студа пред лаборатории, за да си направят тест. Ръководството на гимназията беше сключило договор за тестване на преференциални цени за учениците. Тогава обаче опашките вървяха бавно, защото тестовете ставаха бавно.

Осигурени са тестове за всички ученици за 6 декември

Уверението на директора беше, че изследването днес няма да отнема повече от 20 минути. Надеждите му се увенчаха с успех. Причината за това беше, че много родители са се включили като доброволци – над 80 души. Един от тях е Емил Рогов, който е баща на 14-годишен ученик. Включва се в тестването, тъй като има зелен сертификат и желае да помогне.

"Децата са много организирани, нямаше проблем. Тестовете се правят бързо. Учениците бяха подготвени, бяха гледали клипчета в интернет, аз също. Ако трябва да обобщим, тестването отне 10 минути. От 26 деца, 6-7 имаха сертификат. Нямаше положителни проби сред тестваните", сподели родителят.

В СМГ няма разлика между тестването на малките и големите ученици. Преди и след тестването децата трябва да носят маски, не трябва да са яли и пили нищо 30 минути преди пробовзимането.

11 паралелки от СМГ не са успели да съберат необходимия брой от над 50% ученици, съгласни да бъдат тествани. Основно това са паралелки с 12-класници, които са решили, че за тях е по-удобно да се подготвят за предстоящите матури и кандидат-студентски тестове вкъщи.

 

 

В Монтана в четири училища учениците от 5 до 12 клас няма да се върнат присъствено в клас поради липса на достатъчен брой желаещи. Близо 6400 деца в областта отново прекрачват прага на училището.

„115 ученици днес ще учат присъствено в нашето училище. Малко повече от половината ученици си остават вкъщи – 55%. Причините затова са различни. Някои се притесняват, други не са уверени как се провеждат тестовете. Надявам се бройката да се увеличи. Когато започнахме, бяха 45 ученици, надявам се в близките дни повече ученици да се върнат присъствено”, обясни директорката на СУ „Йордан Радичков” Станка Костова и увери, че има достатъчно тестове.

Около 40% от преподавателите в тази монтанска гимназия имат зелен сертификат. Учителите, които не са ваксинирани, са подписали декларации, че желаят да се тестват.

 

 

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че няма напрежение между него и образователния министър във връзка с осигуряването на тестове. Но все пак този ангажимент вече ще е в ръцете само на едно ведомство - просветното. 

 

 

"Договорили сме над 4 милиона теста - над милион и половина са доставени на образователното министерство. Останалите ще бъдат доставени тази и следващата седмица. Има достатъчно време образователното министерство да си планира по-нататъшни доставки", добави той.

Ако всички вече поръчани количества пристигнат в срок, тестове ще има не само за следващото изследване на 13-ти декември, но и до средата на януари, увери здравният министър. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.