Така те ще могат да се върнат в класните стаи от следващата седмица

Щадящи тестове вече има за всички ученици в страната. Това обявиха от образователното министерство. Доставените количества обаче ще стигнат само за изследване в понеделник, 6 декември.

Късно снощи и днес в склада на БЧК в село Лозен пристигнаха нови над 180 хиляди теста. До края на деня те бяха разпределени в училищата в страната. Така всички родители, подали декларация за съгласие децата им да бъдат изследвани, ще могат на 6-ти декември да ги изпратят на училище. Много директори обаче ще приемат декларации и през почивните дни, така че е възможно в понеделник да се върнат повече деца.

Учениците вече ще се изследват за COVID-19 веднъж седмично, а не два пъти, както беше досега за по-малките възпитаници на учебните заведения.

Спор между МЗ и МОН: Има ли достатъчно щадящи тестове за учениците? (ОБЗОР)

Във всички общини със заболеваемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове в първия учебен ден от съответната седмица. Преподавателите и непедагогическият персонал ще се изследват по два пъти седмично. 

Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. 

Красимир Вълчев: Служебното правителство създаде криза в образованието

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат. 

Тази сутрин тестовете тръгнаха от складовете към училищата в София. Всеки директор получи толкова бройки, колкото е заявил - на база подадените декларации от родителите. Димитринка е дала съгласие дъщеря й, която е в 7 клас, да бъде тествана в понеделник, за да е отново в училище.

„Нямаме търпение да се върне. Те са едни от най-ощетените - 6 клас почти не е ходила, сега 7-ми ходиха един месец и пак останаха вкъщи. И съм много притеснена за нивото на обучение”, казва загрижената майка. По-малката дъщеря на Димитрина е в трети клас и вече е свикнала с редовното изследване.

Да се върнат всички ученици в клас нямат търпение и учителите. Като преподавател по народни танци за Марио онлайн уроците са били пагубни за децата, искащи да станат танцьори. 

„Ние ще започнем отначало, защото много рано ни затвориха. И дано това връщане в клас е за продължителен период, а не за кратко”, надява се учителят.

Яснота ще има ли достатъчно тестове и занапред обаче засега няма.

„Най-вероятно ще имаме скоро и следваща доставка. Към момента нямаме точна дата и час кога трябва да дойдат”, обясни Мая Зафирова.

Прогноза не дойде и от образователното ведомство.

 „От момента, в който беше променена заповедта на министъра на здравеопазването, с тестовете, които пристигнаха снощи късно вечерта – за следващата седмица сме осигурени. Това, което е обещано, следващата седмица да дойдат още тестове, за да продължим с тестването”, заяви образователният министър Николай Денков.

 

 

До късния следобед тестовете бяха раздадени в цялата страна. В Благоевградска област директори на училища се подредиха на опашка, за да вземат кутиите. В основното училище в Сандански няма паралелка, която да не е събрала 50% от нужното съгласие за присъствен процес.

„Наистина се вълнуват родителите, понеже още от снощи събирахме декларации. Стоят на вратата и казват: "Господине, най-сетне да ги приберете, стига са стояли вкъщи", разказва учителят Румен Сидеров.

Директори не очакват проблеми с тестването в понеделник, тъй като по думите им организацията е направена още при изследването на малките деца. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.