Учениците се връщат обратно в клас от понеделник

От понеделник всички ученици се връщат в клас - със зелен сертификат или изследване с щадящи тестове. Решението вкара в нов задочен спор двете министерства - на здравеопазването и на просветата. А въпросът е - има ли достатъчно тестове за всички от първи до 12 клас.

Всички ученици обратно в клас, ще се тестват веднъж седмично

След закъснели доставки, задържани тестове по митници и поръчани над 2,5 млн. допълнителни тестове, днес двама министри - здравният и просветният, сблъскаха позициите си. Д-р Стойчо Кацаров беше категоричен, че тестовете ще стигнат за поне 1-2 седмици и то за всички ученици от 1 до 12 клас, които са в общини с много заболели. Сметките на проф. Николай Денков обаче са показват, че навръх Никулден малки и големи няма да тръгнат на училище заедно, защото не достигали 150 000 теста. Остава и условието в училище присъствено да учат паралелките, за които 50% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани.

И днес родители на ученици от горен курс платиха бързите тестове на децата си, за да могат да ги върнат в клас.

„Абсолютно имаме пълно съдействие от страна на родителите. Училищното настоятелство, в което има набрани суми като дарения, поема разходите”, обясни Величка Велянова, която е  директор на училище. Но някои родители не просто не са съгласни да плащат за изследванията, но са изцяло против децата им да бъдат тествани.

„Още утре всички деца да бъдат пуснати безусловно в училище без абсолютно никакви условия – тестове, сертификати, проценти”, призова Антонина Кенова. Подобен призив, но политически, отправи и бившият просветен министър.

„Призоваваме служебното правителство още утре да върне децата в училище. Тестване - едва когато имат достатъчно тестове”, поиска Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев: Служебното правителство създаде криза в образованието

В същия момент здравните власти промениха правилата за присъствено обучение. Учениците ще бъдат тествани не два пъти седмично, както досега ,а само веднъж – всеки понеделник.

„Това е пренебрежимо леко повишаване на риска – не представлява опасност за цялата епидемична ситуация”, смята здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Така на чиновете ще могат да се върнат повече деца – и още от понеделник всички от 1 до 12 клас ще могат да учат присъствено.

„За всички ще бъдат осигурени щадящи тестове. Съгласували сме с МОН наличните количества. Тези, които в момента са в склада на БЧК, и тези, които са разпределени на МОН, са достатъчни, така че в следващата и по-следващата седмица децата да бъдат тествани”, увери здравният министър.

От просветното министерство обаче заявиха, че разполагат с 520 хиляди теста. А учениците в „червена зона” са със 150 хиляди повече. Тоест тестовете не стигат за всички, дори за понеделник.

Възможно ли е връщане на учениците в клас без тестове?

„Темпът на пристигане на тестовете, който наблюдаваме през последните 2-3 седмици, не позволява ние да върнем в клас всички ученици от 1 до 12 клас”, каза министър Николай Денков.

А алтернативното предложение на здравните власти – в гимназиален етап да се изследват с назални, а не с щадящи тестове – не се приема добре в учебните среди.

„Те възрастните не искат да се тестват с тези тестове, ние искаме децата от 8-9 клас да се тестват”, каза директорът на  51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

В 51-о средно училище в София големите ученици бързо научиха добрата новина – че от понеделник пак са на училище. 

„Не се притеснявам, аз разполагам със зелен сертификат. Разбира се, децата, които имат сертификати, също ще ги донесат”, обясни учителката по математика Йорданка Алексиева. Останалите ще се изследват в понеделник. Но и там не разполагат с достатъчно тестове за всички.

„Нямаме тестове за всички ученици от 1 до 12 клас за понеделник, надявам се утре да пристигнат”, добави директорът. До момента здравното министерство е предоставило милион и половина щадящи тестове на просветното ведомство. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.