Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров

Всички ученици се връщат в класните стаи от понеделник. Освен това, тестването вече ще се извършва само веднъж седмично - в първия учебен ден от всяка седмица. Изследванията ще правят с щадящи тестове. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. И допълни, че за учителите остава тестването два пъти седмично.

Възможно ли е връщане на учениците в клас без тестове?

„Броят на заразените намалява непрекъснато. Регистрираната заболеваемост сред хората под 19-годишна възраст е изключително ниска. Резултатите от тестовете, извършени в училищата през изминалите две седмици, сочат изключително нисък процент на положителни резултати. Затова експертите смятат, че тестове може да се правят веднъж – в началото на седмицата. Това вероятно повишава леко риска, но не представлява сериозна опасност за цялостната епидемична обстановка”, обясни той.

За всички ще бъдат осигурени щадящи тестове, поясни той. Според него обаче големите ученици може да се тестват и с назални. Д-р Кацаров подчерта обаче, че Здравното министерство не било длъжно да заплаща за тях.

"По наша оценка имаме тестове, които би трябвало да стигнат до средата на януари. Тези в складовете на БЧК трябва да са достатъчни за следващите две седмици. Говоря за общините, където заболеваемостта е над 250 на 100 000 население", добави министърът.

Кога и как големите ученици ще се върнат в клас

По-късно от МОН обаче отново влязоха в задочен спор със здравното министерство. Оттам посочиха, че имат нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, за да върнат всички ученици в клас от понеделник, дори ако се тестват само веднъж в седмицата.

678 111 са всички ученици в страната без област Кърджали, в която заболяемостта е под 250 на 100 000 души и училищата са отворени без тестване. В момента Министерството разполага с 520 260 теста - 430 660 от тях са разпределени в училищата и все още не са използвани, а в склада на БЧК са налични 89 600 теста.  Към момента няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември. Досега МОН е получило от Министерството на здравеопазването общо 1 597 460 теста, се казва в изявлението.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.