Разговор с педиатъра д-р Пламен Масларски

Връщането на учениците в клас с тестове предизвика известен хаос сред деца и родители. Стигна се и до опашки пред лабораториите от желаещи да се изследват ученици.  

"Трябва да се премине през по-рестриктивен етап на тестване. След като се види, че няма висока заболеваемост, може да се премине и към по-добър филтър на пропускане. Тестовете обаче не са панацея. Много зависи как се правят и в какъв етап от заболяването. Единствено чрез тестове може да се различи COVID-19 от сезонния грип. Доскоро мишена на вируса бяха по-възрастните и неимунизираните. Сега възрастта намалява. За щастие, при децата заболяването протича много по-леко". Това каза в ефира на "Твоят ден" педиатърът д-р Пламен Масларски.  

Поръчани са още 2,7 млн. щадящи теста за учениците (ОБЗОР)

Той е категоричен, че при симптоми на респираторни заболявания сред децата родителите не трябва да ги пускат на училище. 

Д-р Масларски коментира още, че при 42% от децата заразяването с COVID става в семейството, при 8% - на обществени мероприятия и едва 3% се заразяват в училище. 

Относно случая с починалото 5-годишно дете от менингит д-р Масларски обясни, че заболяването протича мълниеносно и е трудно за овладяване. 

Кантарджиев: Детето с менингит е починало в болница

"Много хора носят вируса, но не са заболели. Единствената превенция е ваксинация, която започва още от родилния дом. Повод за паника няма, хората трябва да се доверят на властите, като огнището на заразата ще бъде ликвидирано", коементира още той. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.