По думите му тежките инфекции понякога се развиват много бързо

5-годишното дете с менингит е починало миналия петък в болница в София. Това обяви в студиото на "Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в градината няма паника.

Проверяват три болници след смъртта на дете с менингит

Припомняме, че вчера стана ясно, че в столично детско заведение има огнище на заразата. Няколко деца и двама възрастни са дали положителни проби. Веднага е организирано масово изследване в градината.

„Първоначално са тествани децата от групата на починалото, както и от съседните – около 30 деца и 8 души персонал. Вчера РЗИ организира тестване на още 250 деца. До момента 23 лица имат микроба причинител на менингита. От персонала двама души са дали положителна проба. Чакаме още резултати", поясни Кантарджиев. 

Почина едно от заразените с менингит деца в детска градина

Проф. Кантарджиев допълни, че понякога тежките инфекции се развиват много бързо, в рамките на дни и дори часове. „Знаем много малко за случая. При всяка внезапна смърт се прави разследване. Там не се месим", уточни той.

„Бактерии, които могат да предизвикат засягане на централната нервна система, имат много висока степен в детските колективи и училищата. Трябва да се търси веднага медицинска помощ. Писал съм писма многократно до всички директори на детски лечебни заведения да се изпраща материал за бактериален менигит в Националния център по заразни и паразитни болести. Можем да поставим диагнозата за часове”, каза още професорът.  

Огнище на менингит в столична детска градина

И допълни, че РЗИ е наредило да се направи дезинфекция в детското заведение. „Мисля, че час по-скоро градината може да започне работа отново. Децата, които взимат антибиотик в рамките на два дни, вече са безопасни. Заразата се предава само от човек на човек”, обясни Кантарджиев. И коментира, че има ваксина за менингит, но тя не е част от задължителния календар.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.