Днес деца се редиха с часове пред една лаборатория, за да влязат отново в час

Ученици от Софийската математическа гимназия се наредиха на дълги опашки за тестове, за да могат да се върнат отново в клас със зелен сертификат.

А учители на по-малките казват, че безплатни тестове има само до 10 декември. Ако нова доставка не дойде, от здравното министерство допуснаха възможност тестването изцяло да отпадне. На притесненията за свършващи тестове за малките ученици, от  здравното министерство отговориха, че вече са поръчали нови. Ако всичко е наред с доставката, ще стигнат до средата на януари.

Обратно в клас: Дълги опашки от ученици пред лабораториите в София

Здравният министър допълни, че тестването на учениците може да отпадне, ако тестовете не могат да пристигнат навреме и ако експертите установят, че опасността от заразяване е намаляла.

Тестването на по-големите деца, което се плаща от родителите, също се оказа проблем. Тази сутрин пред една от столичните лаборатории се изви опашка от чакащи, а много от учениците успяха да стигнат в клас чак за третия час.

Информацията от Министерството на образованието, че щадящите тестове ще стигнат само до 10 декември, повдигна въпроса - ще останат ли малките ученици отново у дома.

„Това определено би било изключително голяма грешка”, смята Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов”.

Родители плащат тестовете на децата си, за да се върнат в клас

От здравното министерство увериха, че са направили нова поръчка.

„Миналата седмица пуснахме нова покана за допълнителни количества тестове. Вчера сключих договори за още 2,7 милиона теста, със срок на доставка 9 декември”, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Ако все пак забавяне има, здравният министър ще попита експертите дали тестването може да се отмени, за да останат децата в клас. 

„Това е възможност, разбира се, но то крие риск. Крие риск за здравето на децата, за здравето на учителите и за разпространението на инфекцията”, заяви д-р Кацаров.

А тази сутрин, вместо пред компютрите, учениците от Столичната математическа гимназия се наредиха на опашка пред близката лаборатория за COVID тестове.Някои се оплакаха, че чакат повече от час. От училището уверяват, че организацията ще бъде подобрена възможно най-скоро.

„Просто не е имало технологично как да бъдат обработени всичките тези деца и тестове, но за понеделник ще създадем много по-съвършена организация”, увери д-р Антоан Тонев, директор на СМГ „Паисий Хилендарски”.

Здравният министър с подробности за ваксината срещу COVID-19 за деца (ВИДЕО)

Част от директорите на училища в София, настояват и за други варианти.

 „Според мен трябва да се промени тази заповед в частта, която да даде възможност за ротация на учениците, както и възможност тестването да се извършва в домашни условия, без да има ангажимент училището”, смята Диян Стаматов.”

Някои училища в столицата вече са договорили преференциални цени за тестовете на своите ученици в определени лаборатории.

Здравният министър подчерта, че страната ни разполага с големи количества тестове за проби през носа. И допълни, че ако образователното министерство поиска - те могат да бъдат предоставени незабавно за тестване на по-големите ученици.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.