Повече от 3200 ученици от 5 до 12 клас се върнаха в клас в София

Повече от 3200 ученици от 5 до 12 клас се върнаха в клас в София. Това показват официалните данни на образователното министерство. Почти всички деца, обаче, са в частни училища. От общинските, единствено Испанската гимназия е успяла да събере достатъчно ученици със зелен сертификат.

Близо 200 ученици от осми, девети и десети клас прекрачиха прага на столичната испанска гимназия „Мигел де Сервантес”.  Големите ученици започват поетапно да се връщат в клас, но само ако над 50 на сто от децата в паралелка имат зелени сертификати. 10 от паралелките в Испанската гимназия отговарят на това изискване – и се връщат в клас. Другите 18 не. 

 “В 8Б например само 3 деца няма да дойдат”, заяви Зорница Йончева, директор на 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес”.

Над 3200 ученици от 5 до 12 клас се върнаха в клас в София

За да могат да се върнат и децата, които не са преболедували или ваксинирани, са нужни тестове. за сметка на родителите. „Представете си – имаме близнаци – 10 лева 2 пъти седмично – ето ви една сума, която за това семейство може да е наистина важна. Бих подкрепила подобен компромис от семействата най-много още седмица”, посочва Йончева.

А онлайн продължават да се провеждат уроците на всички ученици от 5 до 12 клас, които нямат сертификат.  “Под 10% са тези, които имат възможност да дойдат с някакъв валиден документ за това да бъдат в училище – за закупуване на тестове нямаме родител, който да е казал „да””, твърди Мая Зафировa, директор на 140 СУ „Иван Богоров”.

МОН предлага по-кратка лятна ваканция

По друг начин стоят нещата в общините, където заболеваемостта вече е спаднала между 250 и 500 на 100 хиляди.  Там всички деца се връщат в клас, на ротационне принцип. А в общини като Калояново, при които броят на заболелите е още по-нисък децата са в клас без ограничения.

 “За един истински учител работата е тук в училище сред децата. Аз самият съм ваксиниран и нямам никакви притеснения във връзка с работата си”, категоричен е Петър Петров, учител по български език и литература.

В областите, където ситуацията остава сериозна, децата ще трябва да изчакат - тестове или отминаването на четвъртата вълна.  И докато училищата очакват още тестове, за да допуснат учениците в клас, ето равносметката на МЗ: до момента са предали над 1 милион и 350 хил. бързи теста за ученици. Утре ще бъдат предоставени още 650 хиляди. Освен това по офертата, пусната на сайта на МЗ, се очакват още 2 млн. и 400 хиляди теста. След като бъдат сключени договори за тях, те ще бъдат доставени до седмица.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.