Темата не е била обсъждана на Министерски съвет, уточни премиерът

Въпросът за разполагане на повече войски на НАТО у нас не е бил обсъждан на Министерски съвет. Мнението на военния министър по темата е лично и не е позиция на правителството. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг след редовното правителствено заседание.

Стефан Янев: Не са нужни допълнителни войски на НАТО в България

„Ясно заявих, че ще сме активен плен на ЕС и НАТО и такива решения ще се координират”, заяви Петков. „Вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката и на ЕС, и на НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път. Българският интерес е да нямаме в съседство военно положение”, каза Петков. И допълни, че решенията за разполагане на допълнителни войски не могат да се взимат на база лично мнение.

Вчера Стефан Янев написа в профила си във Facebook, че се следи внимателно увеличението на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО. За момента обаче нямало необходимост от разполагането на допълнителни войски на наша територия.

„В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето. Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия”, написа Янев. 

От „Демократична България” искат изслушване на Янев в парламента, защото в коалиционното споразумение няма записана такава политика към партньорите ни от НАТО.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Ина Григорова