Разговор с Пенка Георгиева от пациентската организация “Заедно с теб” и Мария Шаркова, адвокат по медицинско право

“Вина може да се търси и за съжаление виновникът няма да бъде наказан. Този случай ще отшуми, както много други и ще го забравим. Виновна е държавата, виновно е Министерството на здравеопазването”. Така Пенка Георгиева от пациентската организация “Заедно с теб” коментира казуса с жената, която почина след дълго чакане на входа на Спешното отделение на Врачанската болница.

Тя подчерта, че това, което липсва, са триажни протоколи и такава сестра на регистратурата в лечебните заведения.

Мъжът на починалата пред Спешно отделение: Хората умират заради липса на лична карта

"Трябва да има обучена сестра за определяне на спешността на случая, която да премери кръвното налягане на пациента и това да се случи веднага. Тя следва да спазва протокол и алгоритъм, да задава определени въпроси, да види дали пациентът е спешен, дали е код зелено, код червено или оранжево и чак след това да се мисли за регистрация и COVID тест. Министерството на здравеопазването не е внедрило триажните протоколи, а такива има от 2017 г.", заяви още Георгиева.

Според нея е нужно свикване на спешен експертен съвет от здравното ведомство, който да се занимае именно с триажните протоколи.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, смята, че ако винаги се съсредоточаваме върху конкретната вина на даден служител, няма да решим системния проблем, който съществува в лечебните заведения и в здравеопазването като цяло.

Жена почина след 40-минутно чакане пред Спешното отделение във Враца

"Няма причина регистрацията на един пациент да предхожда медицинските действия, когато има опасност за живота на човека", отбеляза тя.

Според нея в случая от Враца Прокуратурата може да установи, че е приченена смърт по непредпазливост, а наказанията за това включват и лишаване от свобода. Възможно е да се открият и пропуски в медицинския стандарт в Спешното отделение, от което да последват санкции.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.