Те настояват за спешна среща с министър Асена Сербезова

Смъртта на жена в спешното отделение на болница във Враца предизвика въпроса има ли ясно разписани правила за действие в спешните центрове. Според пациентски организации такъв алгоритъм при прием на пациенти няма.

132 страници – толкова е стандартът по спешна медицинска помощ, приет през 2017-а година. 62 от тях са посветени изцяло на организацията и дейността на Спешните отделения, твърди д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Сербезова: Ще бъде извършен одит на всички спешни звена в страната

„Там надълго и нашироко е разписано кой, как, къде преценява степента на спешност на пациентите. Изрично в стандарта е написано, че пациентът първо се триажира, след това се регистрира. Триажира се от медицинска сестра или парамедик. Това трябва да стане в първите 5 минути на постъпването в отделението, а ако е код „червено”, т.е. с нарушение на жизнени показатели – дишане съзнание и циркулация, този пациент постъпва моментално в шокова зала до една минута”, обяснява д-р Кателиева. Според нея при случаят от Враца ясно се вижда, че са допуснати грешки.

„Аз не видях нито триажна сестра, нито триаж, видях едно момиче, което искаше лични данни. Според мен това ако беше медик, нямаше да реагира по този начин, медикът има око за тези неща”, допълва тя и обяснява, че дори в COVID обстановка има вариант за реакция.

Че има разписани стъпки за реакция потвърждават и от университетската болница в Бургас.

Ексхумират тялото на жената, починала в болницата във Враца

„Всяка болница има утвърден алгоритъм. При нас конкретно всеки един пациент, който пристигне, самонасочил се или с линейка, има дежурна медсестра, която оценява здравословното му състояние и преценява този пациент къде ще бъде насочен”, казва д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ Бургас.

След трагичната случка във Враца пациентски организации на настояха за спешна среща с министъра, за да се обсъдят евентуални промени. Част от тях бяха категорични, че в повечето спешни центрове не се спазват никакви правила.

„В спешните центрове няма написано какво правиш първо, второ, трето, как познаваш един пациент дали е в спешно състояние или не е, разкри д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

Протест във Враца след трагичния случай с жена в спешното отделение

Трудно ще има наказани, ако няма разписана процедура за действие, смята адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова. По думите й у нас категорично няма правила и алгоритми за действия не само в Спешната помощ. В този случай, допълва д-р Петрова, има както престъпление от общ, така и от частен характер. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.