Пред магистратите той се яви в качеството си на свидетел по досъдебно производство

Отстраненият от поста директор на „Булгаргаз” Николай Павлов беше на разпит в Софийската градска прокуратура. Пред магистратите той се яви в качеството си на свидетел по досъдебно производство и затова пристигна без адвокат.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

При пристигането си в Прокуратурата Павлов беше лаконичен и заяви, че не знае за какво е призован. Разпитът продължи четири часа и половина. Това е първата публична поява на експерта, след като правителството предприе действия за отстраняването му, заедно с цялото ръководство на дружеството. 

Въпреки анонса на вътрешния министър Бойко Рашков, че името на Николай Павлов е сред тези на възможните обвиняеми от „Булгаргаз”, това не се случи. Запитан дали е обвиняем за нещо, той заяви категорично: „Не, не съм”. И добави, че не очаква следващия път да влезе в Съдебната палата като обвиняем.

"Обясних как функционира газовият пазар. Отговорил съм на всички въпроси, които касаят договорите и доставките. Нямам никакви притеснения, защото сме абсолютно изрядни. Този бизнес се контролира от регулатора", заяви Павлов след разпита. 

За какво точно е досъдебното производство и има ли връзка с влизането на ДАНС и полиция в централата на „Булгаргаз” в средата на януари не стана ясно. „Не мога да кажа какво са ме питали. Подписал съм документ, не мога да разгласявам информация”, посочи той.

 

„Оставих „Булгаргаз” в отлично финансово състояние – с платени сметки, с предплатен газ към азерската компания, с 60% предплатени доставки към „Газпром”. Сега трябва да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари. Най-важното е топлофикациите да бъдат компенсирани заради мораториума – при тях ще се открие голяма дупка. Това обаче няма как да бъде приписано на старото ръководство”, каза още той.

 

„Надявам се, че бизнесът няма да бъде оставен на високите цени. В момента той е жив, защото „Булгаргаз” продава на цени, значително по-ниски от тези на европейските пазари", добави отстраненият от поста директор на „Булгаргаз”.

Николай Павлов: „Булгаргаз“ не е фабрика за насекоми

Относно ценообразуването, дейността на КЕВР и Наредба 2 той коментира: „Обясних всичко – и начина на ценообразуването, и спазването на Наредба 2 за ценообразуването. Дори министърът на енергетиката започна да проглежда, че „Булгаргаз” няма как да си измисля цени”.

Докато текат разпитите част от управляващата коалиция видяха в случващото се влиянието на Русия.

„Основният проблем на българската енергетика е едностранната зависимост от Русия. Тази зависимост не беше преодоляна, а  имаше толкова възможности. Русия, преследвайки своите енергийни интереси, винаги е търсила възможност да провежда външната си политика. Тези, които и помагат в България просто трябва да бъдат осветлени”, заяви Атанас Атанасов – съпредседател на „Демократична България”

Действията на „Булгаргаз” и това какво количество газ е продадено в началото  на месеца ще се разследва и от КЕВР. От енергийния регулатор ще проверяват всички продажби в периода между 1 и 7 февруари. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.