Каква е цената на горивата у нас?

Пореден трус на борсите след руската инвазия в Киев. Въпреки че днес се наблюдава намаление, като цяло петролът, природният газ и пшеницата са много по-скъпи. През последните дни цената на петрола счупи 8-годишен рекорд. Цената му днес е 99 долара, като на няколко пъти през деня подмина и 100-те долара за барел. Това доведе до нов скок и при горивата у нас. Така литър бензин А-95 се продава средно за 2,60 лв. на литър, а дизелът за 2,66 лв.

Русия и Украйна заедно формират почти 1/3 от световния износ на пшеница. Днес тя се стабилизира около 300 евро на тон. По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите България има над 3 млн. тона в наличност.

Днес цената на природния газ за мегаватчас варираше между 91 евро и 110 евро. На 4 март предстои да разберем как ще се отрази това на стойността му у нас. Тогава трябва да стане ясно и колко ще струва синьото гориво за следващия месец. За момента Русия категорично не смята да спира износа на газ. Въпреки това според експертите е необходимо да сме по-подготвени.

„Русия може да си позволи да води война, знаейки, че всъщност никой не може да и наложи особено големи санкции срещу най-големия износ, който има”, каза енергийният експерт Боян Рашев.

Единственото ни газово хранилище в Чирен е запълнено на около 20%. Това означава ,че при най-негативният сценарий и ограничаване на индустрията запасът ще свърши за няколко дни.

„Изпуснахме времето, когато можеше да бъде напълнен и сега се надяваме на по-доброто развитие”, каза енергийният експерт Антон Иванов.

Така интерконетърът с Гърция, по който трябва да идва газ от Азербайджан, се превръща в жизненоважен обект. Според тях няма как системата да работи основно с доставки на втечнено синьо гориво, което е другият вариант.

„През тръбите от Русия се пренася такова голямо количество газ, че ние няма как да го заместим с втечнен”, каза още Рашев.

Кризата вече се усеща и по горивата на дребно. Цените тръгнаха нагоре през последните 24 часа, а тенденцията е скоро литър бензин и дизел да доближи психологическата граница от 3 лв.

Зърнопроизводителите очакват и цената на хляба да тръгне нагоре. Въпреки че България не внася пшеница от Украйна, международнтие пазари реагират на военния конфликт с по-високи цени.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.