Ще бъдат проверявани и поставените им имунизации, обясни министърът

Стартира процесът по интегриране децат от Украйна в образователната система. Това заяви в ефира на „Събуди се” министърът на образованието акад. Никола Денков. По думите му бежанците, пристигащи у нас, имат 90 дни да решат дали ще останат на територията на страната ни и дали децата им ще се обучават у нас.

„Докато тези хора не подадат документи за статут на бежанец или търсещ убежище, те са със статут на турист. Във всеки един момент могат да подадат молба за промяна на статута. След това се извършва проверка от службите и после те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в училище или детски градини. Отворихме възможността за интегриране в образователната система още преди да е получен статут на бежанец, но докато това не стане, деца няма да влязат в училище:, обясни той.

На всички деца ще бъдат проверени поставените имунизации, като при необходимост ще бъдат поставяни такива, добави министърът.

„Максимално бързо ще изискаме информация от Украйна по този въпрос. Вече има подадени молби, но няма интегрирани деца в системата. Децата с двойно гражданство, при които единият родител е българин, директно могат да влязат в училище. Ще има специална процедура и за преодоляване на езиковата бариера. Децата ще се обучават по програми за бежанци, е се заплащат допълнително от бюджета на МОН, е от този на училищата”, каза още Денков.

Образователният министър допълни, че психолози ще работят с всички деца, които имат нужда.

„Това ще става на вече разкритите телефонни линии, които се ползваха по време на пандемията”, добави той.

Денков: Обединяването на университетите цели качество и видимост

Николай Денков коментира още, че се обсъжда и намаление на таксите на украинските студенти у нас и отпадане таксата за общежитие.

„В момента украинските студенти у нас са над 1000, около 1075. Обсъждаме намаление на таксите, но това трябва да се направи правилно, единствено за нуждаещите се. Иначе всички висши учебни заведения  у нас откликнаха и са готови да помогнат не само на студентите, но и на бежанците от Украйна. Дадоха информация за свободните места в общежитията”, каза още министърът.

В тази инициатива се включи и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски”.

„От 1 март до края на военните действия украинските ни студенти ще бъдат освободени от такси за общежитие. Те няма да плащат по 80 лева на месец”, заяви Виктория Палигарова, председател на Студентския съвет.

Във връзка с идеята за сливане на университети акад. Денков обясни, че това е практика и в други страни, като България е закъсняла с нея.

Целта е там, където образованието е раздробено, като в София, да има сливане, за да станат университетите о-видими за студентите и за чуждестранните компании”, обясни той.

Николай Денков увери, че тестовете за учениците ще отпаднат, веднага,когато експертите са сигурни, че е безопасно.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NОVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.